IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Грозев: Болници с комплексно лечение няма защо да бъдат сливани

БЛС ще променя устава на Централната етична комисия, заяви председателят на организацията

12:25 | 09.08.15 г.
В. Грозев: Болници с комплексно лечение няма защо да бъдат сливани

Сливането на болници трябва да бъде с пожелателен характер.  Щом едно лечебно заведение дава комплексност в лечението, няма причина то да се слива с други болници, заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев.

Според него на този етап никой не може да гарантира, че акредитационните комисии са най-добрият начин за поставяне на оценки, даващи възможност за сключване на договор с НЗОК. Съществува съмнение, че тези комисии могат да бъдат субективни, аргументира се шефът на БЛС. 

„Пациентите и тяхната убеденост в качеството на колектива в болницата решават по най-добрия начин. Всеки бъдещ ръководител на болница трябва да притежава квалификационна степен магистър по здравен мениджмънт“, препоръча той.

Той коментира още, че националната здравна карта трябва да се случи, защото нямаме друг начин да докажем качеството на едно лечебно заведение.

Във връзка с отнетото разрешение за работа на болница "Папуров“ Търговище д-р Грозев обясни, че проверките там са започнали още през 2007 г. и е станало ясно, че има нарушения на закона.

„Решението, вероятно, ще бъде обжалвано от страна на болницата. За съжаление, тук страдат и пациенти. БЛС ще помогне на колегите, които са пострадали в тази ситуация, да намерят реализация на друго място“, обясни председателят на Лекарския съюз.

Той съобщи още, че в най-скоро време на събор на БЛС ще бъдат предложени променим в устава на Централната етична комисия, защото сега действията ѝ имали само препоръчителен характер.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още