IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство с четвърти пореден месечен ръст

През юни с най-много нараства производството на изделия от неметални минерални суровини - с 22,2% на годишна база

13:17 | 10.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство с четвърти пореден месечен ръст

Промишленото производство в страната нараства с 0,6% през юни спрямо месец по-рано, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е четвъртото по ред месечно повишение, като темпото се забързва. За сравнение - през май беше отчетен ръст от 0,4% на месечна база.

На годишна база промишленото производство се покачва с 5,7%, или с повече от отчетеното повишение от 3,9% през май, разкриват още данните на националната статистика.

Производството изпращам положително второ тримесечие, с което може да се очаква, че неговият принос за икономическия растеж през периода ще бъде голям. Данните за прираста на брутния вътрешен продукт в периода април-юни ще НСИ ще публикува в петък.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база по месеци (в %)

Графика: НСИ

Спрямо миналия месец предприятията в добивната и преработващата промишленост са произвели повече, като ръстът е от 1,9% и 1,1, съответно. В същото време производството и разпределението на енергия намалява с 1,4%, или с по-малко от отчетения спад от 2,5% през май.

От преработващата промишленост най-голям ръст бележи производството на химични продукти – от 13,9%, като се представя значително по-добре от предходния месец, когато записа спад от 6,6%. Най-голямо е понижението при производството на превозни средства (без автомобили) – с 12,9 на сто.

Спрямо юни миналата година НСИ наблюдава повишение и в трите компонента на промишленото производство, като отново най-голям ръст записва добивната промишленост – от 6,6% на годишна база. Преработващата промишленост е нагоре с 6,4%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3 на сто.

С най-голям принос в преработващата промишленост е производството на изделия от неметални минерални суровини, което е създало с 22,2% повече продукция в сравнение с юни миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 8
Internet
преди 8 години
Нямат край нашите победи под ръководството на богопомазания пожарникар Боко Тиквата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още