fallback

Калфин: Трябва да вървим към ускорено повишаване на минималните доходи

Старите пенсии ще се повишат с по-висок процент от швейцарското правило, обеща социалният министър

12:36 | 13.08.15 г. 16

Трябва да вървим към ускорено повишаване на минималните осигурителни доходи, както и на минималната работна заплата, каза в интервю за в. „Стандарт“ социалният министър Ивайло Калфин. Той допълни, че не приема обвързването й с производителността на труда.

"Не може производителността и конкурентоспособността на един производител да зависят от ниските заплати, които той плаща. Такъв бизнес не може да е траен. Хората няма да са мотивирани и много бързо ще се намерят други фирми или ще отидат да работят в чужбина", казва социалният министър. 

Социалното министерство вече е готово с проект на механизъм за определяне на минималната заплата. Вече пристигат и становища на работодатели и синдикати, отбеляза Калфин. Но допълни, че едва ли по новите критерии ще се определя минималната работна заплата до края на годината. Още повече, че бюджетната процедура вече тече, тя е разчетена на база на тригодишната прогноза и се надявам да я спазим, каза той.

„Догодина имаме 420 лв. минимална заплата, като се надявам още в началото на 2016 г. да започнем по различен начин да договаряме заплатата. В много страни договарянето на заплатите започва много рано през годината. Така се дава възможност синдикати и работодатели да обсъдят тези въпроси, да напреднат и правителството да се намеси на по-късен етап. Иска ми се и ние да го въведем още през февруари 2016 г.“, обясни Ивайло Калфин.

Старите пенсии, отпуснати преди 2000 г., действително са ниски и те ще бъдат увеличени, декларира социалният министър. Още от следващата година ще се освободят поне 1 млрд. лв., в резултат на реформите, като с тях ще бъдат подпомогнати хората с ниски пенсии. „Но не с еднократни помощи, като тези за Коледа и Нова година, а с трайно увеличение на старите пенсии, разбира се, като се отчита стажът и направените осигуровки. Така че увеличението трябва да бъде постепенно за всички“, посочи той.

По принцип всяка година ще има актуализация на пенсиите с т.нар. швейцарско правило и то си остава, потвърди Калфин и допълни, че след предприетите пенсионни промени ще може да се увеличават всички пенсии с процент по-голям от това, което определя швейцарското правило.

Относно информацията, че 55 000 военни и полицаи бързат да се пенсионират, преди промените в КСО да влязат в сила, министърът каза, че е нормално преди промени в пенсионната система хората да предпочетат познатите им правила. Това явление ще има еднократен ефект, който няма да даде трайно отражение, смята той.

През есента работата на МТСП продължава по регулацията на пенсионните дружества, за които има предложения от КФН. Предстоят обсъждания и търсене на възможно най-широк консенсус.

Другата тема са инвалидните пенсии няма отношение към параметрите на пенсионната система, но има отношение към грижата за хората с увреждания и към бюджета на НОИ. Промените в инвалидните пенсии също не се правят, за да се спестят средства и да се плаща по-малко на хората, а за да се насочат по-добре парите и да затегнем кранчето за злоупотреби, обясни Калфин.

Във връзка с анонсираната идея за пускане на ваучери за почасова работа при гледане на деца или домашни ремонти Калфин каза, че през есента ще обяви как ще работи системата с ваучерите за домашното подпомагане. То няма да стане отведнъж, защото става дума за изграждане на една информационна система, така че да може да се купуват ваучери по електронен път.

Налагат се и промени в закона за насърчаване на заетостта, уточни социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
fallback