IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК оряза парите за изследвания извън болниците, алармира БЛС

Цялата здравна система ще бъде ощетена с близо 120 млн. лв. до края на годината, изчисляват от лекарския съюз

17:13 | 18.08.15 г.
НЗОК оряза парите за изследвания извън болниците, алармира БЛС

Заради решение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за пренасочване на средства ще бъде ощетена доблничната помощ и ще намалеят парите за първична диагностика. За това алармираха от Българския лекарски съюз (БЛС) пред журналисти, предаде БТА.

От лекарския съюз поясниха, че с решение на Надзорния съвет Здравната каса е прехвърлила 4,5 милиона лева за медико-диагностични дейности към болниците, което е станало без знанието на на съсловната организация. Председателят ѝ д-р Венцислав Грозев отбеляза, че това ще затрудни много доболничната помощ. По думите му личните лекари продължават да бъдат глобявани от касата за това, че отказват да дават направления на пациентите, а същевременно направленията са по-малко спрямо миналата година.

Решението на Надзорния съвет на НЗОК за трансфера е от 8 юли, но лекарският съюз е разбрал за него преди дни. Затова от съсловната организация настояват за спешна среща с Надзора на касата, за да се изясни ситуацията. В противен случай от БЛС заплашват, че ще сезират съда за това прехвърляне на средства.

Д-р Грозев посочи, че от юли до края на годината общо за медицински дейности НЗОК ще плаща с 22,8 млн. лв. по-малко на месец. Това означава, че цялата здравна система ще бъде ощетена с близо 120 млн. лв., обясни той.

От БЛС заявиха, че не са наясно къде точно ще се използват в болничната помощ тези пренасочени средства.

„Ако изследванията бъдат направени в болнични условия, НЗОК ще трябва да плати неколкократно повече, отколкото ако се извършват в доболнични условия и това отново ще доведе до преразход на средства“, каза д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС.

Намалява се възможността за първична диагностика - кръвни изследвания, рентген, скенер, ехография, мамография и др., добави председателят на Българския лекарски съюз.

Надзорният съвет на НЗОК е взел своето решение, воден от това да защити интереса на пациентите, коментира за „Фокус” д-р Станимир Хасърджиев, член на Надзорния съвет на НЗОК. „В условия, в които в касата се очертава сериозен дефицит в рамките на 100 млн. лв., е съвсем нормално, ако някъде се виждат спестявания или излишъци, те да бъдат насочени там, където пациентите имат нужда”, посочи Хасърджиев.

По думите му на Надзорния съвет е бил предложен разчет, в който е посочено, че това са средства, които се очаква да не бъдат усвоени и съответно е предложено да се насочат към други пера, в които има недостиг. „Повече от логично е нашето решение, то е в интерес на пациентите, предвид ситуацията”, каза Хасърджиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още