fallback

Борисов: Държавата е толерирала петролния и газовия бизнес

Ваньо Танов е сигурен, че играчите на пазара за горива се споразумяват за цените

09:15 | 21.08.15 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавата е подходила толерантно към петролния и газовия бизнес, заяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов в коментар за нарушенията, открити при проверки на бензиностанции. Същевременно премиерът допълни, че има и информация за нередности в газовия сектор, особено по отношение на пълненето на газовите бутилки.

От два месеца ДАНС наблюдава бензиностанциите и „държавата е много за бой” заради неглижирането на проблема, каза Борисов. Според него никой не е контролирал бензиностанциите, включително и „големите” и модерните петролни колонки.

„Същите тези негодници с подобна инсталация застават пред кабинката, манипулира се софтуерът пред колонката, продава 20 тона, а при нас ги засича например 10 тона”, посочи Бойко Борисов.  За всяко открито нарушение се води прокурорска проверка, увери министър-председателят. „Куп мерки са ми предложили вече. Ще го направим ударно и ще ги вкараме в ред. Говорим и за ведомствените – това са над 1200-1300 бензиностанции, които нямат нито нивомери, нито се водят някъде, уж стопанска техника зарежда”, каза още премиерът Борисов.

„Има един анонс, че готвим бомба с горивото за отопление. За каква бомба? Става въпрос за тези, които бягат пред вятъра за оцветеното гориво, защото знаят, че това го подготвяме, ако продължим да управляваме. Много врагове вече си създадохме. Това оцветено гориво какво е всъщност? То е една официална дадена от държавата толерантност за едни хора да се явяват посредници”, заяви още Борисов. Премиерът подчерта, че държавата може да се пробва да се договаря доректно с производителите, за да получава гориво на цени много под тези на бензиностанциите.
"Защо ни е този посредник? Как посредникът за детската градина ще се договори за по-евтино гориво? На базата на какво? Най-вероятно ще е контрабандно, а държавата така или иначе го плаща”, посочи Борисов.
Няколко типа нарушения по бензиностанции са открити при последните проверки, допълни директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който също участваше в дискусията. По думите му на пазара у нас се продава горива с лошо качество,  потребителите се лъжат с по-малки количества, които зареждат, а и има измама към държавата – с по-малки постъпления от акциз и ДДС.

Според Танов има картел на пазара за горива. Той направи сметка, че цената на бензините, излизащи от рафинерията, е 0,92 лева и цената с акциз и ДДС е към 1,80 лева, а по бензиностанциите цената е около 2,20 лева с разлика от по няколко стотинки. 

Според него не е трудно да има разбирателство, защото големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията.  

Танов добави още, че проверката за работата на "Лукойл Нефтохим" продължава. 

Според него приходите от акцизи в бюджета растат с 400 – 450 млн. лева, което е означавало, че тези средства са били отклонявани досега.

Припомняме, че малко по-късно днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще представи първите данни от проверката на пазара, но изводите дали играчите на пазара са се споразумели ще станат ясни след време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
fallback