IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Проверяваме спазва ли се коректната конкуренция между бензиностанциите

Секторният анализ ще бъде готов в рамките на 2-3 месеца, очакват от регулатора

10:46 | 06.07.15 г. 2
КЗК: Проверяваме спазва ли се коректната конкуренция между бензиностанциите

Три нови елемента на пазара на бензини и дизел в България са наложили проверката, която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята да направи в сектора.

Това поясни говорителят на Комисията Марио Гаврилов пред БНТ и допълни, че Комисията не може да влияе върху цените на горивата, а ще провери дали се спазват правилата на коректната конкуренция в сектора. 

На 2 юли от КЗК съобщиха, че отново ще правят секторен анализ на случващото се на пазара на горива. Регулаторът досега е правил две подобни проверки. 

На първо място анализи ще се правят дали значителното колебание на цените на петрола на световните пазари се отразява адекватно на пазара на дребно у нас. На следващо място от КЗК отчитат промяна на ценовия модел, свързана основно с предлагането на различни промоции и различни отстъпки, които бензиностанциите у нас са въвели в последните месеци, и които влияят на поведението на потребителите.

„Третият момент, който ни накара да започнем този секторен анализ, е, че има много нови участници на пазара и бихме искали да изследваме тяхното поведение и как навлизането им влияе върху цените на едро и дребно на българския пазар“, каза още говорителят на КЗК.

Той очаква проверката да приключи до 2-3 месеца, но не можа да даде по-конкретен срок, защото тепърва предстои да се търсят мненията на заинтересованите страни и институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
На пазара на горива се спазват стриктно правилата (както винаги до сега). Спазват се правилата на "товаришите" и колебанията в цените на петрола навън изобщо не се отразяват нито на цените на едро, нито на цените на дребно. България има рафинерия на пристанище => минимални разходи за транспорт на суровини и готова продукция, но това няма значение, т.к. рафинерията е руска и работи по руски модел (смазва всяка конкуренция с дъмпинг на цените само ако си помили за по-евтин внос).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
VicKing
преди 8 години
къф анализ, кви 5лв. бе!? и за най-простия чобанин (да ме извинят) е ясно какво става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още