IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: Ако Русия е съгласна на проверка на самолетите, ще получи разрешение

Длъжни сме да спазваме решенията на ЕС, заяви външният министър Даниел Митов

11:15 | 09.09.15 г. 39
Митов: Ако Русия е съгласна на проверка на самолетите, ще получи разрешение

За да бъдат пропускани руски самолети с помощ за Сирия над българска територия, руската страна трябва да позволи товарите да бъдат проверявани на българско летище, заяви външният министър Даниел Митов на откриването на форума "Роля на НАТО и ЕС в широкия Черноморски регион".

По думите му България се превръща в първа линия на досег с множество рискове и заплахи. Той подчерта, че политическата обстановка на много места води до нестабилност.

''Някъде политическата динамика води до появата на провалени държави, където цари насилие и хаос. В много общества в Северна Африка и Близкия Изток съществува изострено чувство на социална безпътица и липса на перспективи за развитие", заяви Митов.

''Съществува и опасност от цялостен разпад на регионалната система, създадена преди около век. Нарастващите заплахи от тероризъм са най-видими в продължаващото влияние на ИДИЛ, която не просто атакува нашите цивилизационни ценности, а укрепва все повече позициите си'', посочи той във връзка с обстановката в Близкия Изток.

''Бежанската криза е сред най-големите предизвикателства от десетилетия насам. На североизток рисковете не са по-малки - анексирането на Крим и усилията на Русия за дестабилизация на Украйна драстично промениха сигурността в Европа", допълни Митов. Според него тези действия са директно погазване на ключови принципи на европейския ред като ненарушимост на границите, уважение на суверените права на други държави, неупотреба на сила.

''Ако руските ни колеги са съгласни тези полети да бъдат проверявани на българско летище, ние ще издадем такова разрешение'', заяви Митов по повод вчера отказания въздушен коридор за руски самолети.

Министър Митов заяви, че ако Русия поиска от нас обяснения във връзка с отказания коридор на самолети, България ще отговори на запитването. Вчера Москва заяви, че ще поиска обяснения във връзка със случая.

Той отбеляза, че с решения от 2011 и 2012 г. на Съвета на ЕС, Европейският съюз налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия.

''Всяка една от държавите членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчно информация, която ни дава основание, както и на нас в случая, да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че ние не сме издали разрешение поради тази причина'', посочи министърът.

По думите му Русия отхвърля подхода на сътрудничество, наложен в ЕС и създава дългосрочни рискове. Той настоя, че е необходима промяна в цялостното външнополитическо поведение на България.

''В нова ситуация се намира и Европа. България ще бъде активен участник в този процес. НАТО предприе сериозни мерки за реализацията на плана за готовност. България пое ангажименти и постепенно започва да увеличава своите публични инвестиции за отбрана'', каза още Даниел Митов.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 8 години
Случайно, някой от вас да е гледал скоро време картата на света?Каква е логиката да минаваш по дългият маршрут? Да се конфронтираш със страните от ЕС или просто ти е кеф да минаваш над Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
все някога ше има край с всички шантави се е случвало едно и също в историята и с *** Сашш нема да е по-различно. Като ги слушам австрийците и немците им е писнало на шпагата от тея американци, ама нема ни един който да ги защитава и ги обвиняват за всички войни - начи хората на запад не са толко кьорави колкото в Българията, виждат кой им мъти водата и кой нье
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
а не ве швепс .... тоз и тоя кухъл с цайсите како първо да кацнат руските самолети в България на "инспекция" и после да продължат по пътя си ?!? Според мене Путин ше ги изчеластри с една две големи бомби в Сирия ше напрай чистка и ше им покаже, че ако се пдорължава в същия дух всеки ше си поеме заслуженото на каквато и да е цена и тогава ше мирясат ако ли не - не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Иначе верно работата отива на сериозна..."..... sources in Washington and Moscow report that the dispatch of a nuclear sub to Syrian waters is taken as a strong message that the Kremlin will not let the US impede its military intervention in the Syrian conflict and will go to extreme lengths to keep the way open for the flow of Russian troops to the war-torn country."Май на некого му писна вече от ислямски държави... хаха! Обаче верно познай къде ше се изтресат тези главорези, като им отеснее в Сирия? Аз залагам, че сички ше се окажат с роднини в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
".... а като имаш такива обучени бараби убийци после кеф ти Индия, Иран, Африка Европа и т.н."Май са за Европа този път! А и Юнкер ги иска... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...те за парите не мислят.нали си имат печатница за парици.друго ги тревожи."пясъците" под краката им почнаха да потъват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
еми като стои едно такова нещо там, което може да изтрие континента и ше им се наложи да спрат с военното парти, доста им беше, наиграха се, налудуваха, трепаха там 15 г. хората айде стига толкоз, да отиват да си играят другаде или черта на всичко живо там. Американците са се притеснили мноо щото са *** нямало да питат преди да трепят кой е от Фитил и кой е за "освобождението на Сирия" и ше им изтрепат всички кадри къде са хвърлили толкоз парици за обичения и пушкала, тва им е дерта на тех не за друго ...... а като имаш такива обучени бараби убийци после кеф ти Индия, Иран, Африка Европа и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...може би-..да ви пикая на санкциите,кои ви бръсне вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ама то може и да не доплава машинката - те нали *** са средновековни азиатци - какво им разбира тиквата от технологии? хаха..! Та, не бойте се деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Хехе... какво ли ще прави "Димитър Донски" в Сирия? Ще стреля с "Булави" по *** от ИД? Или ще стреля по тези, дето решат да пречат на руснаците да изринат това гюбре от Сирия? хахаха... Май накрая ще дойде горския... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още