fallback

Лукарски: Правителството не може да влияе върху цените на горивата

Предстоят промени в агенцията по метрология, съобщи икономическият министър, без да уточни защо и какви ще са те

18:08 | 09.09.15 г. 10

Министерството на икономиката и правителството като цяло не влияят и не контролират цените на горивата, коментира в ефира на bTV икономическият министър Божидар Лукарски. Той припомни, че вече 25 години българската икономика не е държавно регулирана и планова и правителството няма правомощията да регулира цените.

В правомощията на икономическото министерство, в качеството на принципал на Българската агенция за метрологичен и технически контрол, е да следи за качеството на горивото, отчетените количества и сертифицирането на бензиновите колонки. Проверка на сайта на Агенцията показа, че до 8 септември са направени 520 проверки на качеството на горивата и при 6% има несъответствие с качеството. 

Пред bTV Лукарски сега посочи за пример проверка в голяма верига бензиностанции в София, при която отклоненията в качеството на бензина А 100 са били толкова големи, че някои от уредите не са успели да регистрират течност със съдържание на бензин. Някои от показателите са били със 70% отклонение от стандартите, а други - с 45%, посочи още икономическият министър.

Той отказа да съобщи името на бензиностанцията, макар че отклоненията са толкова големи, че могат да повредят двигателя на автомобил, заредил с това гориво, с мотива, че търговецът има право да се защити.

Икономическият министър посочи, че липсата на единна система между данъчните и Агенция „Митници” сега пречи на проследяването на това гориво и по тази причина от ведомството му са поискали създаването на подобна инфраструктура.

Божидар Лукарски призна още, че цените на горивата у нас са високи, но отговор защо това е така трябва да даде Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Той уточни, че регулаторът проверява пазара на горива, след като е бил сезиран от вицепремиера Томислав Дончев през пролетта.

Икономическият министър посочи още, че предстоят промени в управлението на различни нива в агенцията по метрология. Той отказа да даде повече подробности относно причините за планираните промени, нито кой е заплашен от уволнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:07 | 13.09.22 г.
fallback