IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Няма пречка компаниите да ползват данъчни складове в съседни страни

Липсва конкуренция на пазара на горива, но решението на проблема е извън изпълнителната власт, смята финансовият министър

13:36 | 04.09.15 г.
Горанов: Няма пречка компаниите да ползват данъчни складове в съседни страни

Режимът на акцизните и данъчните складове по-скоро облекчава конкуренцията, отколкото да я ограничава, смята финансовият министър Владислав Горанов. Пред Народното събрание той цитира европейски директиви, които ясно регламентират движението на акцизни стоки в рамките на общността и не позволяват интерпретации в националното законодателство.

Текстовете предвиждат режим на отложено плащане на акцизите при движението на стоките в рамките на ЕС. При влизане на тези стоки на българския пазар обаче те трябва или веднага да се реализират, тоест да им се плати акциз и ДДС, или да продължат да се съхраняват в български склад, отново в режим на „отложено плащане“, обясни финансовият министър.

Затова той не вижда причини за възникване на проблеми на пазара на горива заради данъчните складове.

Според него няма и нужда от подписване на междуправителствени споразумения за ползване на акцизни складове в съседни държави от ЕС, каквото предложение има от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), защото и сега няма пречка това да бъде правено.

Горанов беше категоричен, че ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е открила изкривяване на пазара, в нейните правомощия е да предприеме действия за регулирането му. Според него на пазара на горива липсва конкуренция от години, но решението на този проблем е извън изпълнителната власт.

От парламентарната трибуна финансовият министър отговори на въпрос на депутатите  Петър Славов и Мартин Димитров от „Реформаторския блок“.

Те посочиха още, че има „няколкогодишни минимуми на цената на петрола“. Аналогична е била ситуацията в началото на годината, когато цената на бензините падна под 2 лева за литър при значителното поевтиняване на петрола, а сега цената остава стабилна на ниво над 2,20 лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още