IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз ще поиска намаление на цената на газа с малко над 14%

От началото на годината се наблюдава ръст на потреблението на природен газ от страна на химическата индустрия, отчитат от компанията

09:58 | 10.09.15 г.
Булгаргаз ще поиска намаление на цената на газа с малко над 14%

Булгаргаз ще поиска намаление на цената на газа с малко над 14% до 415 лева за 1000 куб. метра (без акцизи и ДДС) през последните три месеца на годината. Това съобщи директорът на компанията Петьо Иванов пред БНР.

Малко по-късно днес официалното заявление за цената на синьото гориво трябва да бъде внесено в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). По регламент, след като се запознае с мотивите, работна група на регулатора ще изработи своето становище по искането на газовата компания. След няколко заседания (открити и закрити) КЕВР ще определи и новата цена на газа в края на месеца.

Първоначалните изчисления на газовата компания, публукувани публично преди месец, сочеха, че суровината трябва да поевтинее с 13,6% до малко над 418 лева за 1000 куб. метра

Мотив на Булгаргаз за исканото намаление е продължаващият спад на цената на петрола на световните пазари. Според Иванов има голяма вероятност на базата на нагласите на пазарите и съотношението между долар и лев цената на природния газ поне да не поскъпне и в първите три месеца на 2016 година.

Директорът на Булгаргаз направи и прогноза, че намаляването на цената на природния газ може да се отрази положително по отношение за намаляване на цената на електроенергията, която НЕК ще купува от топлофикационните дружества.

През тази година се наблюдава ръст на потреблението на природния газ, показват още разчетите на Булгаргаз. Основно това се отнася до химическата индустрия, която е с по-голям дял от сектор „Енергетика”.

Към 31 август 2015 година задълженията на топлофикационните дружества намаляват донякъде. Един от големите длъжници е Топлофикация – София, която има да плаща 96 млн. лева към Булгаргаз.

Според Иванов обаче през следващите месеци потреблението на газ от тези дружества ще се увеличава и дали тенденцията към намаляване на задълженията ще се задържи, зависи основно от това дали Националната електрическа компания има средства да плаща за изкупуваната електроенергия от топлофикационните централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още