IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Да се преработят Дъблинските споразумения за бежанците

Не можем да задължим бежанците да стоят в България, заяви вицепремиерът

10:29 | 10.09.15 г. 4
Калфин: Да се преработят Дъблинските споразумения за бежанците

Трябва да има промяна в българската позиция и да настояваме да се преработят Дъблинските споразумения, според които бежанците са длъжни да стоят в страната, в която са влезли или разпределени. Това каза пред БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Тези над 2000 бежанци, които трябва да бъдат разпределени у нас по системата на задължителни квоти, предложена вчера от Брюксел, не са значителен дял, сравнени с тези в другите европейски страни, коментира той. И допълни, че трябва да се преработят Дъблинските споразумения, според които бежанците са длъжни да стоят в страната, в която са влезли или разпределени.

„Ние можем да осигурим първоначални условия, но не можем да задължим бежанците да стоят в България... няма как, нито можем да ги арестуваме, нито можем да ги завържем“, посочи вицепремиерът.

Той акцентира, че част от тях предпочитат в Швеция или в Германия или в някоя от по-богатите страни да останат и да работят. И уточни, че те разчитат на подпомагане там, но са амбицирани да се интегрират, да започнат работа, обучение, тоест не искат да тежат на социалната система.

„Факт е, че бежанците искат да се установят в богатите държави от ЕС и затова евросъюзът трябва да помисли как да се справи с това“, заяви вицепремиерът. По думите му бежанците трябва задължително да спазват определени правила – да учат, да работят, да се интегрират.

„Ние трябва да сме наясно, че в България трудно можем да предложим равнище на заплащане, социална система, такава, каквато имат другите страни, но съобразно това, което имаме в България, всеки, който би искал да дойде да работи, да се включи действително в икономическия живот, би трябвало да потърсим такава възможност“, каза Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: ... и ние му казваме в твоята държава войната свършиКато гледаме май скоро няма да свърши. Това не е някаква терористична групировка, както ни се представя по медиите. Става въпрос за висша форма на злоупотреба с ислям и дистрибуция на франчаизинг на абсолютното зло. Злото се дистрибутира във вид на пирамида на база рекурсивно извакване на самото себе си - както всяка франчайзна пирамида, само че тази не се основава на алчност и глупост, а на агресия без граници и пещерен страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
За съжаление споделям мнението ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Разбира се че са за вечни времена бе, или докато САМИ не решат да си идат. Ти как си представяш човека дошъл, научил език, децата му учат в местно училище и говорят местния език по-добре от родния си, започнал работа или някакъв бизнес, купил си жилище даже (не е невъзможно) и ние му казваме в твоята държава войната свърши, водим го на границата един шут в г*за и аре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Добре бе..., какви са тези глупости за интегриране и тем подобни неща. Нали тези икономически мигранти, наречени усложливо "бежанци" са именно такива до момента, в който спре гражданската война в Сирия да речем. Ако след 2 години се намери някакво решенеи за ситуацията там какво правим???Всички говорят така сякаш, хората постъпили в момента в Европа са тук за вечни времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още