IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС ще приемат 160 хил. бежанци

Ще се разработи постоянен механизъм за преразпределение и ще се реформира системата за предоставяне на убежище, обясни Жан-Клод Юнкер

12:30 | 09.09.15 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общо 160 хил. бежанци ще бъдат задължително разпределени в държавите от Европейския съюз (ЕС), съобщи днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в реч за състоянието на Европейския съюз (ЕС), която произнесе пред Европейския парламент.

Освен предложените за разселване 40 хил. души, ЕС ще преразпредели още 120 хил. бежанци, които в момента се намират в Италия, Унгария и Гърция, обясни Юнкер.

Той предложи също така да се узакони имиграцията, както и Брюксел да участва по-активно в решаването на проблемите в Либия и Сирия. Ще се разработи и постоянен механизъм за преразпределение на бежанци от размирни държави, утвърдени в специален списък. Така ще се положат основите на реформа на системата на ЕС за предоставяне на убежище, стана ясно от изказването на председателя на ЕК.

Юнкер предлага още държавите от Западните Балкани, които кандидатстват за членство в ЕС, заедно с Турция да бъдат включени в списък на безопасни и сигурни държави, които изпълняват основните изисквания в областта на човешките права и върховенството на закона. Гражданите на тези държави ще имат правото да искат убежище в ЕС, но страните от Общността ще имат законното основание да отказват такъв статут автоматично, обясни той.

Юнкер допълни, че ако в тези страни показателите за спазването на човешките права и върховенството на закона се влошат, те ще губят статута си на кандидати за членство в ЕС.

Председателят на ЕК подчерта, че е необходимо и подобряване на опазването на външните граници на общността, но посочи, че Шенген няма да отпадне в този мандат на ЕК.

От днес влиза в действие и специален фонд в размер на 1,8 млрд. евро за Сахел и Либия. „Докато има война в Либия и терор в Сирия, бежанците няма да изчезнат, няма да им попречат морето, границите и стените. Това, което се случва в Сирия и Либия днес, може да се случи и с Украйна утре. Бежанската криза скоро няма да приключи и трябва да бъдем наясно с това. Разселването няма да реши проблема. Имаме средствата да помогнем на онези, които бягат от тероризма и потисничеството. Европа наистина не може да приеме цялото нещастие на света; броят на идващите тук бежанци е невиждан“, коментира Юнкер.

Той посочи, че преди всичко останало оказването на помощ на бежанците е въпрос на човечност и човешко достойнство, а за ЕС - и на историческа справедливост.

„Европа е континент, в който почти всеки от нас е потомък на бежанец, потърсил спасение от диктатура и потисничество. Трябва никога да не забравяме, че правото на убежище е една от основните европейски ценности. Европа днес е лицето на надеждата за мнозина и това е повод за гордост, а не за страх“, каза председателят на ЕК.

Държавите от Балканите в ЕС, Балтийските държави и Полша трябва да знаят, че солидарността не е само дума, заяви още Жан-Клод Юнкер.

Ще бъдем на мястото си, ако границите на тези държави от ЕС бъдат застрашени, добави той. „Ще обезпечим тяхната сигурност. Границите на ЕС са ненарушими и държа Москва да разбере добре това“, посочи председателят на ЕК.

По повод Украйна той изрази подкрепа за действията на президента Петро Порошенко. Юнкер изрази подкрепа и за отпадането на визовия режим за украинците, ако необходимите условия бъдат изпълнени, предаде БТА.

„Не бих искал да изпадаме в униние, но ЕС не е в добро състояние“, коментира още Юнкер в речта си пред евродепутатите. „Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и на съюз в този ЕС и това трябва да се промени. Трябва да сложим край на това, да работим заедно за постигането на тази цел“, коментира Юнкер.

Председателят на ЕК подчерта, че каквато и да е законодателната програма на ЕС, бежанската криза е приоритетът на съюза в момента. „Ние се борим с „Ислямска държава”, защо не сме готови да приемем онези, които бягат от нея. Крайно време е да действаме, за да управляваме бежанската криза “, посочи той.

Още за бежанската криза в ЕС можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
ksarax
преди 8 години
Незнам кво трепкат и с кво, ама Меркел вече и селфита с "бежанци" си прави.Всички живеят все едно на друго място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Е, в моя род по майчина линия има доказани имотни права от поне 180 г. По бащина сме преселници от района на Добрич от около 100 г - там сме в категорията на Юнкер... хаха!А такова бегане от България, както през последните години, едва ли някой помни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Технически погледнато Юнкер е прав, ама трябва да се върнем по времето на неандерталците:)Иначе-в моето семейство има имот(парцел с къща), владян по права линия от поне 250 години(никой не знае от колко точно) от дедите ми. Не знам някъде да сме бягали, всичките ми братовчеди(поне до второ коляно, за нататък не знам), сестра ми, чичовци и т.н. живеят в България. Родовата легенда(която май е само легенда) ни връща по-назад, обаче ще замълча за нея. Тоя не знам кви ги дрънка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Има недостиг, но не на Европа, а недостиг на сиво вещество у мнозина от тъй наречените "лидери" на Европа. ЕС в момента се управлява като империя, която спуска команди към васалните си области. Демокрацията и ценностите са прикрити зад демагогия при взимането на решения спрамо по-слабия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Тука има нещо изслючително важно и то носи огромен потенциал за бъдещето на Европа и то е следното:Така или иначе, дали след 500 хил. или след два милиона, но някой в Европа в един момент ще каже "стига!" И тогава? Тези, които вече са тук, как ще реагират, когато техни роднини не бъдат допуснати? Някой има ли идея как ще изглежда Европа след един бунт на милиони *** и араби срещу всичко със светла кожа? Или затова янките разхвърлят танкове из Европа? Щот явно с тях нема да уплашат ***, за нещо друго спешно може да им потрябват! Въпросът е *** и латиносите в американската армия кого ще усмиряват в Европа? Братята си по кръв или "белите неофашисти, националисти и нетолерасти"... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Наскоро бившия шведски премиер Fredrik Reinfeldt каза "Sweden belongs to the immigrants - not the Swedes", Юнкер следва примера. Според действащото законодателство на ООН приемането на голямо количество мюсюлмани бежанци в Европа е cultural genocide и следователно то представлява престъпление срещу мира и човечеството. Необходим е нов Нюрнбергски процес срещу мултикултуралистите за това престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
KostadinovK
преди 8 години
Аз да попитам: Европа може ли да поеме всички хора от Африка и Азия?Следкато едни са успели да влязат, ще ги последват всички останали.Нещо друго много важно - на влизащите не им се поставят никакви изисквания. Те са неканени гости и трябва да се интегрират и да се променят съгласно европейските правила.Тези хора идват от свят който е много по-различен от нашия и ние ги оставяме да си правят каквото си искат в къща ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Бас държа, че 160 000 бежанци, които г-н Юнкер ще разпределя из Европа, след няколко месеца ще станат 560 000. Некомпетентността извира от всяко кътче на Европа в момента. И институциите на ЕС водят по този показател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Пхахаха! Късно е либе за китка! Едно време едни идкаха референдум дали да влизаме, ама ти и подобните ти им викахте "комунисти и руски ***". И сега едно спящо *** в съседна тема ме нарече с подобни епитети, щото му посочих некои истини... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още