IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада срокът за плащане на изкупени количества тютюн

Министерството на земеделието ще направи регистър на тютюнопроизводителите и на търговците на суров тютюн

18:17 | 10.09.15 г.
Отпада срокът за плащане на изкупени количества тютюн

Да отпадне 30-дневният срок, в който изкупеният тютюн следва да бъде изплатен, реши на първо четене парламентът, като одобри промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия на Румен Христов от Реформаторския блок.

Към областните дирекции "Земеделие", в териториалния обхват на които се извършва производство и търговия с тютюн, ще бъдат създадени комисии по тютюна, предвижда текст в проекта на Христов. Те ще извършват повторно окачествяване, което ще е окончателно, ако има несъгласие със заключението на експертите. Отпада изискването разходите по окачествяването да бъдат за сметка на купувача, предава БТА.

Предвижда се изкупуване на суров тютюн да се извършва единствено от лица, получили разрешение, разполагащи с подходящи обекти и съоръжения за неговото съхранение и сключили договор с регистриран тютюнопроизводител.

Изкупвачите се задължават да предоставят информация за прогнозните количества, които ще бъдат изкупени през следващата година, за изкупените и наличните количества суров, изсушен, манипулиран и ферментирал тютюн от предишна реколта, както и за реализираните количества.

Министерството на земеделието и храните трябва да създаде два нови регистъра - в първия ще бъдат записани тютюнопроизводителите и сключените от тях договори за изкупуване на суров тютюн. Вторият е за лицата, получили разрешение за изкупуване на суров тютюн. 

Дава се и правна възможност за създаване на представителни организации на тютюнопроизводители, на лицата, извършващи промишлена обработка и на производители на тютюневи изделия.

Производството на тютюневи изделия ще се извършва от лицензирани складодържатели по Закона за акцизите и данъчните складове, получили разрешение за производство.

Проектът за нов Закон за тютюна и тютюневите изделия на Лютви Местан, който не бе приет, предвиждаше създаване на Национална тютюнева камара със съответните ръководни органи, правомощия, лица, които могат да членуват в нея и ред, по който да се признае нейният статут. В него МЗХ се задължаваше да създаде и поддържа регистри на тютюнопроизводителите; на лицата, извършващи изкупуване на суров тютюн; както и на тези, които се занимават с търговията му. Прeдвиждаше се сроковете за заплащане на изкупения тютюн да се определят от страните по договора, но не по-късно от 30 дни от подписването на приемателно-предавателния протокол.

Със законопроекта на правителството, който депутатите приеха, се отменя забраната за производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър и на разпоредбата, въвеждаща санкция за нарушение на тази забрана.

Производството на тютюневи семена ще се извършва от регистрирани по реда на Закона за посевния и посадъчен материал лица. Регистърът ще се води в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, като тя ще осъществява и контрола върху качеството, чистотата и произходът на произведените семена.

Ще бъде определен компетентен орган за установяване на нарушения, свързани с продажба и предлагане на тютюневи изделия чрез използването на услугите на информационното общество и се въвежда съответното административно наказание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още