IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в туризма е 2% от началото на годината въпреки трудния летен сезон

Загубите в морския туризъм са около 300 млн. лева, коментира Румен Драганов

10:05 | 11.09.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ръстът в туризма е 2% от началото на годината въпреки трудния летен сезон

Въпреки отчетения спад на туристи от редица пазари – руски, германски, английски и скандинавски, и въпреки спада в приходите, от началото на годината досега туризмът бележи ръст от 2 на сто. Това коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Ръстът се дължи главно на месеците юли и август и на множеството проведени фестивали, обяснява Драганов. Това е довело до увеличаване на вътрешния туризъм и интереса към Велико Търново, Пловдив, София и други градове. Така силният сезон за културния туризъм компенсира изоставането в нискобюджетния морски, който тази година е по-слаб и е довел до загуби в приходната част на туризма, които към момента са около 300 млн. лева.

От началото на година до края на юли около 117 612 руснаци по-малко са влезли в страната, като отрицателната тенденция ще продължи и до края на година бройката ще достигне 150 000, което е 20 на сто спад, заяви експертът. Този спад обаче е компенсиран от туристи от други държави.

Драганов уточни, че има спад не само на руския пазар, като през юли такъв е имало на германския, английския и скандинавския пазари в частта нискобюджетен масов туризъм. В същото време от тези дестинации има увеличаване на сегмента "културен туризъм" и то главно от пазари от съседните страни - Гърция, Турция, Словакия и други източноевропейски пазари.

Експертът коментира и отражението на бежанската вълна върху туристическия сектор. Миграционният натиск ще окаже влияние върху туризма в ЕС, защото тези хора, навлизайки в европейските държави, ползват и елементи на туристическите услуги, смята той. Нещо повече мигрантите у нас ще се превърнат в туристи, защото според българското законодателство, всеки чужденец, който престои повече от 24 часа в страна става турист, напомни Драганов. Причина за това е, че България не е въвела ограничителния период, определен от Световната организация по туризъм, от не повече от една непоследователна година.

Според Драганов след последните събития във връзка с бежанската вълна сега се преструктурира цялата концепция за входящ и изходящ поток от пътници. Това се налага заради безпрецедентния факт - граждани на трети страни извън ЕС да могат свободно да влизат в него и да се придвижват навсякъде.

По тази причина според Драганов Европа би трябвало да преразгледа визовите си политики, защото по думите му Общността е отворена за неикономически придвижвания на голям брой хора, а когато става въпрос за туристическия бизнес е консервативна. Затова е належащо Европа да стане доста по-гъвкава по отношение на свободата на придвижване на граждани на територията на ЕС, смята експертът.

Според Драганов зимният сезон се очаква да е добър, защото в края на предишния вече е имало около 1 500 записвания основно от Великобритания и Ирландия. Причината за този интерес е спадът в средата на януари на еврото спрямо лирата, което е довело до близо 30-процентно поевтиняване на цените на зимните почивките при предварителните записвания. Добра ще е зимата за курортите в Пампорово и Боровец, а Банско изостава по отношение на изграждането на инфраструктура.

Драганов не се ангажира с прогнози за размера на евентуалния ръст през зимния сезон, но уточни, че към момента "е малко над нивото от сезон 2014/2015 в частта предварителни записвания, където има двадесет процента повече записвания".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Нашият туризъм трябва да заложи на 'балконинга' - да се направят хотелските басейни малко по-дълбоки откъм терасите на хотела и да се доближи басейнът до терасите за улеснение и безопасност на скачащите от третия етаж на хотела английски туристи. След като туристите са си открили атракция, хотелиерите и службата по охрана трябва само да я обезопасят. Тези дето скачат от третия етаж в Испания скачат от една 35 м скала.Даже може да се комбинира балконинга с туристически пакет -тройно дестилирана водка, консумирана от издълбана кисела краставичка - на екс, директно с 'чашката'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още