IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: През тази година България ще посрещне 300 000 туристи повече

Спадът на руските туристи ще е с 20 на сто, но ръст ще има от пазарите, които плащат в долари и лири, и на основния пазар Германия

08:02 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Драганов: През тази година България ще посрещне 300 000 туристи повече

Най-реалистичното намаление на цените на почивките както на морето, така и в планинските курорти през това лято, е със седем на сто. Причините са намаляването на цената на горивата и поскъпването на долара, паунда и франка спрямо еврото, коментира в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

"Смятам, че драстично намаление на цените на почивките няма да е целесъобразно. Цената трябва да отговаря на качеството на туристическия продукт, което в момента се подценява. Драстично намаляване на цените би довело до освобождаване на персонала и до влошаване на туристическата услуга и затова смятам, че чувствителни намаления извън тези,  които са обусловени от спада на цената на горивата, би било твърде преувеличено”, посочи експертът. 

По думите му спадът на руските туристи това лято ще е около 20 на сто, а в същото време има голям интерес от пазарите, които плащат в долари и лири и ръстове на основния ни пазар, който изпраща туристи към България - германския, посочи експертът. Той допълни, че са добри и показателите от Скандинавския пазар.

„При 7,2 млн. обслужени туристи в България през летния сезон през 2014 г., тази година очакваме 7,5 млн. туристи. Това означа около 300 000 туристи повече спрямо миналата година, които не са от руския  пазар, но които изцяло го компенсират и го надхвърлят“, заяви Драганов.

По думите му обаче спад ще има в приходите в държавата от туризъм заради сделките с втори ваканционен имот от руски граждани, които попадат в сивия сектор.

“Впечатлението за ниска заетост на легловата база ще продължи, защото и тази година на пазара продължават да излизат нови легла. Нито една от общините не ограничава строителството и влизането в експлоатация на нови места за настаняване. Спрямо миналата година имаме около 180 нови мощности, които са влезли в икономиката на туризма. Ако това темпо продължи, в следващите десет години ние ще удвоим хотелската база”, заяви още Драганов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още