IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Закон срещу корупцията ще има до началото на 2016 година

Успяваме да увладеем бежанската вълна, смята вицепремиерът

14:08 | 12.09.15 г.
Бъчварова: Закон срещу корупцията ще има до началото на 2016 година

Закон против корупцията по високите етажи на властта ще има до началото на 2016 година, смята вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Според нея в рамките на три месеца ще бъдат изчистени всички детайли, по които има въпросителни, и текстовете ще бъдат приети.

„Този закон ще бъде закон на управляващото мнозинство, на правителството и аз искрено се надявам, че той ще мине успешно и вярвам, че това ще се случи”, каза тя по време на посещение в Кюстендил, пише „Фокус”.

Припомняме, че в началото на месеца Народното събрани не прие на първо четене закона, предложен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева. Депутатите видяха в предвидените мерки „новото Гестапо” и макар и текстовете да срещнаха подкрепата на съответните парламентарни комисии, след това те не бяха одобрени при гласуването в пленарната зала.

Според правилника за работата на парламента законопроект, който е отхвърлен на първо четене, може да бъде внесен за повторно обсъждане, но само след „съществени промени в основните му положения”. Те трябва да бъдат описани в мотивите за внасянето му. 

Повторното обсъждане на подобни законопроекти може да стане не по-рано от три месеца от отхвърлянето на предложението.

Вицепремиерът Меглена Кунева вече обяви, че ще внесе отново текстовете за борба с корупцията на високите етажи на властта. Във Велико Търново тя разясни, че ще разговаря отново с народните представители, за да бъдат постигнати всички гаранции, че Националното бюро за предотварятване на корупцията ще бъде независим орган, пишат от предцентъра на ДБГ.

"Идеята че този орган ще бъде зависим от Народното събрание или от Министерски съвет ми е дълбоко чужда, аз искам силен независим орган. Оттук нататък вървим към това да наложим всички нужни гаранции за тов"а, заяви тя.

Днес Румяна Бъчварова коментира още иче България успява да овладее бежанската вълна.  „С нашите възможности, с нашето виждане, ние следим ситуацията и се подготвяме за всяка една възможност”, допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още