IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Превенцията срещу корупцията трябва да има лидери

Законът защитава честните политици и ще помогне за привличане на инвестициите, смята вицепремиерът

10:30 | 08.09.15 г. 6
Кунева: Превенцията срещу корупцията трябва да има лидери

Превенцията срещу корупцията трябва да има политически лидери. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева пред БНТ и допълни, че такива лидери се търсят в момента.

Според нея законът е в защита на честните политици, а текстовете ще помогнат за насърчаване на инвестициите в страната. 

Кунева коментира още, че може да разбере мотивите на хората, които са гласували против закона, предложен от екипа й. В същото време обаче не може да приеме, че в Народното събрание има депутати, които нямат мнение по въпроса с борбата срещу корупцията, защото точно това означава вот с „въздържал се“.

Такава позиция на първо четене на текстовете е необяснима за Меглена Кунева, защото това означава липса на позиция за концепцията – искаме ли или не корупция по високите етажи на властта.

Вицепремиерът посочи, че закони с подобна структура и обхват, като отхвърления на първо четене у нас, съществуват и в други европейски държави. „Можехме да покажем, че ставаме една нормална европейска държава“, допълни тя.

Припомняме, че в края на миналата седмица депутатите от АБВ, Патриотичния фронт и ДПС гласуваха с „въздържал се“ при гласуването на първо четене на закона за борба с корупцията по високите етажи на властта. Депутатите видяха "ново Гестапо" в предложените мерки.

Така текстовете бяха отхвърлени от парламента, макар и подкрепени от гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това обаче беше остро критикувано в обща позиция на 16 посланици на европейски държави.

Междувременно един от лидерите на АБВ Румен Петков критикува пред bTV позицията на дипломатите. Според него текстовете в закона например предвиждат работа по анонимни сигнали, практика, която не се прилага в страните, от които идват тези посланици.

Меглена Кунева от своя страна призна, че има неясноти около анонимните сигнали, но посочи, че ще бъде разработена специална методика как да се работи в такива случаи. Тя припомни, че законът ще се отнася до не повече от 10 хил. души, „от които зависи съдбата на всички ни“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Мафията прави закон, за да може "законно" да гони и съсипва тези, които не са съгласни с нея. Смешно и жалко е Капо ди тути Капи да води борбата срещу корупцията, заедно с оня "дето сам си го избра".Пресен пример е с главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, който разкрива мошеничествата на "безработния" Данов, но прокуратурата подхваща Чобанов. Какво да очакваме от властващата сбирщина, освен със зъби и нокти да си вардят позициите и да продължават върлия нагъл, ненаситен грабеж. В Румъния са вкарани в затвора над 1500 престъпници от високите етажи на властта. В България НИТО ЕДИН.И върхът на тиквената наглост е да се твърди, че просто в България няма корупция, защото ние всички знаем прекрасно, че това далече не е така. Фактът, че сме на опашката на Европа е повече от красноречиво доказателство за това, каквото и да плещи Тиквата на плет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 8 години
"Според нея законът е в защита на честните политици" А ЧЕСТЕН ПОЛИТИК ЛИ Е ТОЗИ, КОЙТО Е СЪЗДАЛ ТОЗИ ПРОЕКТОЗАКОН?!Като еврокомисар КУНЕВА - ПРЪМОВА подведе българския народ с едно НЕСЪЩЕСТВУВАЩО условие за влизане в ЕС - ЗАТВАРЯНЕТО НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ!!!!!!!!!От тази ИЗМАМА се облагодетелстваха новооткритите ФРЕНСКИ ЦЕНТРАЛИ в Черна гора!Като награда за тази своя измама и КЛИЕНТЕЛИЗЪМ Кунева Пръмова бе назначена в Надзорния съвет на френската банка ПАРИБА!!Каква наглост трябва да се крие зад фасадата на това същество, че да пише и закон за корупцията!ПЪРВАТА КОЯТО ТРЯБВА ДА ОТИДЕ В ЗАТВОРА ЗА ИЗВЪРШЕНА ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА ПРИЧИНИЛА ОГРОМНИ ЩЕТИ НА ДЪРЖАВАТА Е ЛИЦЕТО КУНЕВА - ПРЪМОВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
От една страна, не виждам Пръмова като лидер на антикорупцията. Също, ако закона наистина е в защита на "честните политици" то ще събере 0 гласа.От друга, щом пикаещия във фонтани ***, значи закона е на прав път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още