IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът в бюджета на НЗОК ще бъде под 100 млн. лв.

Преразходът може да падне до 72 млн. лв., ако се приложат мерките за намаляване на разходите на касата

14:47 | 12.09.15 г.
Дефицитът в бюджета на НЗОК ще бъде под 100 млн. лв.

Очакваният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса в края на 2015 г. е между 72 млн. лв. и 98 млн. лв. Това стана ясно след края на на днешното заседание на Надзорния съвет на касата.

Според надзорниците по-ниската стойност на преразхода може да бъде постигната, ако се приложат всички мерки за намаляване на разходите на касата, сред които и задължителните отстъпки от цените на лекарствата. Това каза председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, цитиран от БНР.

Вторият източник за икономии е преизпълнението по приходната част от здравноосигурителни вноски. На трето място Ананиев посочи надлимитната дейност на болниците. НЗОК няма да плати на болниците около 60 млн. лв. за надлимитна дейност през годината, приел е на днешното заседание на Надзорния съвет на касата. 

На този етап актуализация на бюджета няма да бъде искана.

Според  председателя  на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев обаче най-добрият вариант е актуализация на бюджета на Здравната каса. В противен случай в края на годината институцията няма да може да извършва определени плащания, каза той.

"За съжаление другият вариант означава прехвърляне на дефицита за следващата година и стартиране на следващата година със сериозен минус. Въпреки очакваните по-високи приходи, които са заложени в бюджета на Здравната каса за 2016 г., на практика тези по-високи приходи ще бъдат стопени от прехвърлянето на дефицит от тази година", посочи Хасърджиев.

В края на май от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прогнозираха, че дефицитът за годината ще е около 200 млн. лева, и то след използването на резерва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още