IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Административната тежест за бизнеса е намаляла с 14,6 млн. лева

Електронни услуги спестяват време и средства на фирмите, отчете доклад на правителството

13:21 | 16.09.15 г. 1
Административната тежест за бизнеса е намаляла с 14,6 млн. лева

Административната тежест за бизнеса е намаляла с 14,6 млн. лева годишно заради опростени процедури и подаване на документи онлайн. Това се казва в прессъобщение на Министерския съвет.

Днес министрите са приели отчет за свършеното по Третия план за намаляване на административната тежест за бизнеса към 30 юни 2015 г., както и за неизпълнените мерки от двата предходни плана. Третият план е приет на 27 май 2015 г.

Третият план за действие съдържа 129 мерки, разпределени в следните групи: намаляване на срока на услугите; опростяване на процедури и отпадане на изискуеми документи; разработване на инструкции и образци на документи и публикуването им на интернет страниците на съответните институции; подаване на документи по електронен път; обмен на информация между институциите по служебен път; разработване на стандартни дефиниции в законодателството.

В третия план за действие няма мерки с краен срок за изпълнение. Обобщените резултати показват, че четири мерки са изпълнени преди приемането на плана, а пет от мерките, за които отговарят Министерството на земеделието и храните, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, са изпълнени предсрочно. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла с 14,6 млн. лева годишно, са изчислили авторите на доклада.

Сред най-важните изпълнени мерки са опростяването на процедурите и създаването на възможност за подаване на документи по електронен път в Министерството на земеделието и храните, внедряването на информационна система за взаимодействие на Агенцията по заетостта с частните трудови посредници. Отчита се още разработването на електронна услуга, позволяваща обмен на информация по служебен път между НАП и други държавни институции за наличие или липса на данъчни задължения.

Отговорните институции са предприели действия и за неизпълнените мерки от Първия и Втория план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса, за които са приети нови срокове за изпълнение - до края на 2015 и 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още