IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските власти се опитват да върнат бежанците, тръгнали към Гърция и България

Втори ден близо 2 хиляди мигранти от Сирия и Ирак са окупирали истанбулската автогара

17:25 | 16.09.15 г. 3
<p>
	<em>Бежанци и мигранти на автогарата в Истанбул. Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци и мигранти на автогарата в Истанбул. Снимка: Ройтерс

Областната управа на Истанбул ще направи опит до три дни да върне сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат към границата с Гърция или България, съобщи кореспондентът на БНР.

Втори ден близо 2 хиляди мигранти, главно от Сирия и Ирак, са окупирали истанбулската автогара. Полицията не пуска пътническите автобуси за Одрин.

На моменти сред бежанците се издигат гласове на протести и недоволство. Подсказано бе, че ако бежанците не се подчинят, ще бъдат върнати обратно, ако се наложи със сила. Но първо ще се опитат да ги склонят. Съобщава се, че около 500 души от Истанбул доброволно са се съгласили да се завърнат в лагерите.

Части от силите за борба срещу безредиците и бронирани коли със сълзотворен газ и водни оръдия са разположени на автогарата и в околните квартали, в готовност да се намесят, ако се наложи.

Одринските власти също се подготвят в разстояние на 3 дни да върнат обратно стотиците мигранти, които се намират в града. Други са разпънали палатки край европейската магистрала, която води към Капъкуле, но полицията не разрешава да продължат. Групи бежанци продължават да вървят пеш по пътя към Одрин.

Валията Дурсун Али Шахин заяви, че е сформирана съвещателна група, която обсъжда мерките, които ще бъдат предприети за връщането на бежанците, с участието на отговорни представители от Анкара и Истанбул.

Един от тях, който пожела анонимност, заяви, че в никакъв случай турските власти няма да разрешат на мигрантите да преминат през западните граници към Европа. Европа затвори границите и ако ги пуснем, ще бъдат подложени на още по-големи опасности. В лагерите ще бъдат по-добре защитени, казва той.

Жители на Одрин раздават вода и храна на бежанците. Те обаче са категорични, че искат да заминат за Европа и че няма да се откажат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Управляващите засекретиха данните за нахлуващите у нас пришълциДепутатите от Вътрешната комисия закриха за медиите заседанието, на което изслушват вътрешния министър Румяна Бъчварова. Причината бе въпросите към нея, свързани с бежанската вълна.До решението се стигна, след като депутатите поспориха дали заседанието да бъде открито за медиите или не.Председателят на комисията Атанас Атанасов предложи изслушването на силовия министър да се проведе закрито, тъй като има въпроси, чиито отговори предполагат излагането на класифицирана информация."Вероятно по съвет на Сорос. :)))) Да не се плашат овцете преди гергьовден! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Джонатан Самюълс, репортер на Sky News, който в момента се намира на остров Лесбос, Гърция, показа ръководството, което се дава на мюсюлманските имигранти, преди те да тръгнат за Европа.Ръководството е отпечатано и се разпространява от групата W2eu на Отворено общество, организация, финансирана от Джордж Сорос.Справочникът съдържа различни съвети, карти, телефонни номера и препоръки как най-добре да се устроят и адаптират в различните европейски страни. Наръчникът е написан на арабски език, като по този начин поощрява имиграцията от конгломерата ИД и Близкия изток в европейските страни."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=W3Tk74-O-soПреди да заминат за Европа новите бежанци получавали специално ръководство, издадено от организационната структура на Джордж Сорос Отворено общество, пише investmentwatchblog.comЦялата им мръсотия на соросоидчетата малко по малко ще излезе наяве. Тя е толкова много и голяма че просто няма как да остане скрита. Няма да се учудя и ако завърши с военен трибунал някъде в бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още