IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Младенов: Реакцията на ЕС към кризата с бежанците е половинчата

Квотите няма да решат проблема с мигрантите, заяви дипломатът

10:47 | 16.09.15 г. 6
Николай Младенов: Реакцията на ЕС към кризата с бежанците е половинчата

Реакцията на Европейския съюз по отношение на кризата с бежанците е половинчата и показва, че има нужда от сериозно преразглеждане на основни, фундаментални политики, които съществуват в ЕС, както по отношение на защитата на бежанците, така и по отношение на мигрантите. Това каза пред БНТ Николай Младенов, координатор на ООН по Близкоизточния мирен процес, бивш министър на външните работи и бивш представител на ООН в Ирак. 

Според него идеята за разпределяне на квоти е абсолютно временно явление и тя няма да помогне за цялостното решаване на проблема. 

Дипломатът припомни, че два различни потока се отправят към Европа. Единият е от хората, които бягат от конфликтите в Близкия изток – едва 30% от пристигащите в последните дни на Стария континент са от Сирия. Останалите са икономически емигранти. Те идват от страни, в които няма конфликт, и няма причина да търсят защитен статут на бежанци.

„Към бежанците трябва да се отнасяме хуманно, те бягат от конфликти. Най-добрата политика е те да бъдат концентрирани колкото се може по-близо до родната си страна, за да може след конфликта да се върнат обратно. Това е логика, която България винаги е защитавала. Спрямо икономическите емигранти обаче трябва да има ясни европейски правила“, настоява Младенов.

Той заяви, че държавите от Близкия изток трябва да се стабилизират на базата на принципите, които ще позволят на хората да чувстват, че участват реално в управлението на своите страни.

По отношение на проблема със Сирия, Ирак и "Ислямска държава" (ИДИЛ) по думите му основните посоки на действие са две. По отношение на "Ислямска държава" трябва да се предприемат координирани военни операции от страна на световна коалиция, която да приключи с тази терористична организация, която контролира част от Ирак и част от Сирия. „Мога дълго да ви разказвам подробности за това, което съм видял от тях в Ирак, няма друго решение, освен военно, на конфликта с ИДИЛ“, категоричен е Младенов.

„Що се отнася до Сирия и Ирак – там трябва да бъдат предприети политически действия. В Сирия е крайно време за политически ангажиран преход, който да доведе до ново управление. Усилията на ООН в момента са в началото си“, каза още Николай Младенов.

Той настоява да се предприемат всички възможни усилия, за да се възобновят преговорите между Израел и Палестина, тъй като този конфликт също допринася за нестабилността в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Никито според мен си е на щат в ЦРУ с ресор "Близък Изток"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
E то това се видя още при започването на икономическата криза през 2008ма. Веднага се видя, че е всяка коза за свой крак. Вместо да се помага на който е закъсал, се започна плюене кой е по-виновен за кризата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Хм... Никито Младенов още като беше външен министър на БГ се занимаваше повече със Сирия, а там още нямаше гражданска война и съответно нямаше ни бежанци, ни икономически емигранти. Да бе мислил овреме, вместо да прави конференции в София за Близкия Изток, които да бутат режима на Асад. По-добре сатрап като Асад, който да гарантира светска държава, вместо хаоса и ислямизма, които ни предлагат Ислямска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
А аз си спомням господина как като представител на ООН внасяше западната демокрация в Близкия изток. Сега се наредил на опашката с всезнаещите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Браво, много точно изказване!1. Квоти - не решават проблема по никакъв начин!2. Бежанци - заслужават помощ,разбира се, но след свършване на конфликта завръщане по родните им места. Никаква демагогия за "интеграция"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Австрия въведе контрол по границата с Унгария и обяви, че ще връща бежанци, регистрирани в Румъния и България. Сърбия пренасочва потока към Хърватия.---Германия въвежда граничен контрол.--- Ало стожерите на солидарността, какво ви става? Е сега, когато ЕС е поставен пред реален проблем, се вижда, че няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА интеграция и НИКАКВА солидарност! ЕС е едно двулично създание, което иска да консумира само благинките от съюза, а когато се появят трудности - всеки сам за себе си. Благодарим Ви! Както и на нашите управници благодарим, и накрая на всички евро промити тикви в населението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още