IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на НЗОК ще е максимум 50 млн. лв. за 2015 г.

Догодина може да има между 80 и 110 млн. лв. повече за здраве, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков

11:56 | 23.09.15 г. 1
Дефицитът на НЗОК ще е максимум 50 млн. лв. за 2015 г.

Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще е максимум 50 милиона лева за 2015 г., казва д-р Бойко Пенков, заместник-министърът на здравеопазването в интервю за в. „Стандарт“.

Той посочва, че основният преразход в момента е за лекарства.

В проекта за отчета на бюджета на НЗОК за полугодието очакваният дефицит в края на годината е 72 млн. лв. Най-вероятно обаче той ще е по-малък, защото при изчисляването му е заложено да се получат отстъпки от лекарствата за 17 млн. лв., а очакванията са отстъпките да са за около 43 млн. лв. Тоест дефицитът може да бъде максимум 50 млн. лв., изчисли Пенков.

Той заяви, че преразход за болнична помощ няма да има, защото според приетото от МС постановление НЗОК ще плаща в рамките на бюджетите на болниците. Дейността, която е над лимита и не е договорена с нас, не седи като отчетена дейност при нас, посочи заместник-министърът.

„Всичко е изплатено, оттам-нататък се работи според лимитите и не очакваме да има преразход“, категоричен е той.

Пенков очаква тези 50 млн., които се очакват като дефицит за лекарствата, да се прехвърлят за 2016 г.

Според институциите най-оптимистичната прогноза е, че може да се очаква около 4,5% завишаване на приходите за 2016 г. В числено изражение това е между 80 и 110 млн. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 8 години
Mnogo dalboko se samnavam Vsaka godina v poslednite 15 godini defizita na bolnizite e megdu 150 i 200 miliona Kak sega she go dokarate do 0 ne e mnogo isvestno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още