IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Танев: Нов момент в образователната реформа са интегралните колежи

Те ще свържат средното образование с университетите и бизнеса

17:06 | 26.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Т. Танев: Нов момент в образователната реформа са интегралните колежи

Нов момент в образователната реформа ще е създаването на  интегрални професионални колежи. Това коментира в Пловдив, министърът на образованието професор Тодор Танев, съобщи БНР. 

Министър Танев подчерта, че с разкриването им ще  бъде  осъществена на практика връзката на средното образование с университетите и бизнеса, а моделът ще отговаря изцяло на съвременните условия.

Интегралните колежи ще са като сегашните професионални колежи, но ще имат много изходи към висшето образование и към бизнеса, обясни министърът на образованието.

„Сегашните колежи дават четвърта професионална степен и след това техните възпитаници излизат навън в живота и остават наистина навън от системата – тя е в сегашния си вид затворена“, обясни той.

Професор Танев беше категоричен, че дуалното образование също ще продължи да съществува като модел, но то не може да бъде единственото решение на проблема с квалифицираната работна ръка.

„На бизнеса му трябват хора, които са с т. нар. "следсредно образование", но не висше образование кадри, а  управленски персонал и майстори. Училищата това не могат да дадат – те дават максимум калфи“, смята той.

Разкриването на новите колежи по думите му ще е обвързано с особеностите на регионите, а за осъществяване на реформите ще се разчита на активното участие на местната власт, поясни професор Танев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Хайде преди да смучете пари за нови и нови "училища" да вземете да вкарате в ред старите? Какви висшисти бре шушлек, като само едно СУ и ТУ се разпознават в Европа? Народа е масово неграмотен - не само ученици а и даскалици, начело с министъра им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още