IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Важно е Законът за обществените поръчки да се приеме до края на годината

Ще постигнем по-добър контрол и ще се облекчи бюрюкратичната процедура, обясни вицепремиерът

11:42 | 29.09.15 г.
Дончев: Важно е Законът за обществените поръчки да се приеме до края на годината

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се надява Законът за обществените поръчки и антикорупционният закон да бъдат приети до края на годината, тъй като това е много важно за новия програмен период, свързан с усвояването на евросредства.

Новият закон и последващият контрол ще уредят сложните отношения при възлагането и получаването на обществените поръчки, каза пред БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика. Законът си възлага задачата от една страна да има по-добър контрол, а от друга – да се облекчи бюрюкратичната процедура, обясни той.

Двата документа са пред първо четене в пленарна зала. Законите са подкрепени на практика от целия политически спектър, каза Дончев. И заяви, че тези закони трябва да бъдат приети до края на годината, за да може изпълнението на проектите „в новия програмен период да тече съобразно това ново и много по-модерно и адекватно спрямо нуждите на всички законодателство”.

Относно цената на тока и парното Дончев коментира, че КЕВР трябва да реши как ще се отрази намалението на цената на природния газ на цените на парното и тока. Комисията взема своите решения според разчетите, които има. За зло или за добро, без значение кой е казал „да“ или „не“, тя затова е независима. При всички случаи, когато цената на една такава ключова суровина като газа пада, би следвало да се отрази добре. КЕВР вече направи анонс в тази посока, коментира Дончев.

„Щом суровината отива надолу, цената на произведената продукция, т.е. отоплението, топлината, би следвало също да отиде надолу. Същата е зависимостта с ел.енергията. Когато примерно се коментира повишаване или намаляване на цената на ел.енергията, това може да се случи само на база реални пазарни предпоставки – колко струва ел.енергията, която се произвежда”, обясни вицепремиерът.

2015 година е последната година от стария програмен период и всичко, което не бъде платено в рамките на годината, България губи възможност да използва като финансиране. “Финалната сметка с какъв процент средства ще приключим програмния период, ще стане ясна около средата на февруари. На база последните ръководства на комисията ние имаме право да плащаме вътре в страната буквално до 31 декември”, поясни той и допълни, че по различни причини има закъснели проекти.

Дончев увери, че правителството има достатъчно гъвкавост и ако част от даден проект няма как да бъде изпълнена, “ние може да я отрежем и да я отложим за следващия програмен период. И това не означава обезателно загуба на средства”.

Томислав Дончев коментира и приетата на първо четене промяна в Закона за данъчните складове и акцизите, според която газът пропан-бутан вече ще може да бъде пълнен и в бутилки за домакински нужди на бензиностанциите. Вицепремиер посочи, че процедурата още не е приключила. В момента се провежда експертен и обществен дебат, какъвто е нужен.

Той посочи още, че мотивите на Министерство на финансите са ясни – промяната предоставя шанс за по-добър контрол и може би, улеснение на потребителя. Между първо и второ четене ще стане ясно кои аргументи ще натежат, тъй като е очевидно, че има и други позиции. “Никой няма намерение специално по тази тема да проявява инат”, подчерта Дончев и допълни, че от потребителска гледна точка очевидно има интерес към такава услуга. Фискалните аргументи са свързани с по-добрия контрол, но на първо място безспорно е безопасността, която би следвало да бъде водещият фактор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още