IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Надценката в цената на горивата е 40-50 ст.

Малък е броят на бензиностанциите, които ни мамят с количеството заредено гориво на колонките, заяви вицепремиерът

10:02 | 09.09.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Дончев: Надценката в цената на горивата е 40-50 ст.

В повечето случаи цените на горивата у нас са много разумни, но високите нива на надценка показват, че има дефект на пазара. Затова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се произнесе по въпроса. Това заяви по време на участието си в сутрешния блок на „Нова телевизия“ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. 

По думите му дори след облагане с акциз надценката в крайната цена на горивата е 40-50 стотинки на литър.

За него решението на проблема е в ръцете на КЗК. Според Дончев регулаторът трябва да обследва изключително внимателно отношенията между всички субекти на пазара. ''Очевидно е, че ако се поддържат високи нива на надценка на горивото, има дефект на пазара. Какъв точно и кого засяга, разчитам да се произнесе КЗК'', коментира той.

„Ако има белези за образуван картел, КЗК има право да налага глоби'', уточни вицепремиерът.

Редно е и да се промени Данъчно-осигурителния процесуалният кодекс (ДОПК), за да може КЗК да работи с цялата информация, с която борави и НАП, посочи вицепремиерът. В момента КЗК работи без данъчната информация само на базата на данните, подавани от проверяваните.

На въпрос за акцизните складове и проблемите пред вноса на горива Томислав Дончев отговори, че в България поне 40% от пазара е от внос. Освен това по негова оценка е "малък броят на бензиностанциите, които ни мамят с количеството заредено гориво на колонките“. "Това обаче не трябва да е успокояващо. Подобни проверки на колонките по бензиностанциите няма да имат кампаниен характер и ще се правят постоянно на месечна база", обеща вицепремиерът.

По думите му у нас крайната цена на горивото не е сред най-високите в Европа, макар че при ниската ставка на ДДС и акциза цената у нас трябва да бъде от най-ниските. Той отбеляза, че цените на бензина и дизела вече вървят надолу.

Вицепремиерът коментира и проблема с бежанците и изрази мнение, че Европа не е била подготвена за кризата. Той коментира и предстоящата реч на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който трябва да обяви коя държава-членка на ЕС колко имигранти ще приеме.

''Все още нямаме нищо поискано, тъй като чакаме председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер да представи цифрите. Има предварителни числа, но дали те са верни предстои да разберем. Ако трябва да бъдем точни проблемът с бежанците не е само в бройките и в квотите, проблемите са много повече'', обясни Томислав Дончев.

Той подчерта, че говорим не само за бежанци, но и за икономически мигранти и държавите от Европа им държат убежище, но само докато свършат конфликтите в техните райони и добави, че не може да се говори за постоянното заселване на тези хора.

Томислав Дончев коментира и вчерашния отказ от страна на България да осигури въздушен коридор за Русия. Според него въпросът не бива да се политизира, а става въпрос за чисто техническа процедура, но той отказа по-нататъшен коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
динамо
преди 8 години
Че кой предизвика тези проверки?! Нали правителството. Или може би ти ?! Нали след това набързо смъкнаха цената с 8,10 ст. и така както нямаше картел сега по бензиностанциите вече може да се види разлика в цената с 7, 11 ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Странно, не е ли редно да се говори в проценти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
И подобна надценка много добре устройва правителството, заради постъпленията от ДДС в бюджета.Ако хората не покажат, че разбират истината, това правителство ще продължава да ги лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
driverf1
преди 8 години
""Това обаче не трябва да е успокояващо. Подобни проверки на колонките по бензиностанциите няма да имат кампаниен характер и ще се правят постоянно на месечна база", обеща вицепремиерът."Да,но пак за следващите избори.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Дончев е хванат от гората хахахаха, разумни надценки на един от най-скъпите дизели в ЕС????А плува ли корабче, вицепремиере?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Дончев...не коментирам другите му качества, ама как реши, че е добър икономист? Да кажеш, че е добър философ, или добър журналист...пак ме съмнява, щото надали знаеш какво е публикувал(журналист е в габровското радио, философия е завършил). Да е жив и здрав-завършва същата гимназия като Цветан Василев и Прокопиев. И моя милост:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 8 години
Da imash 25% nadzenka pri goriva i vsichki bensinostanzii i verigi da potdargat pochti ednakvi zeni e absolutno siguren prisnak sa kartel Ne sa neobhodimi nikakvi komisii sa da e naasno pravitelstvoto sa tova Donchev da ne se pravi na interesen Sa raslika ot shefa si toi e mnogo dobar ikonomist
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още