IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната борса - в основата на либерализацията на пазара

Ще се върви към обединение със съседни оператори, така че българските производители на ток да нямат проблеми с пласмента

14:55 | 29.09.15 г. 3
Енергийната борса - в основата на либерализацията на пазара

Енергийната борса дава референтната пазарна цена за електроенергията и затова нейното реално функциониране всъщност е в основата на пълната либерализация на енергийния пазар. Това коментираха участниците в дискусията "Българска енергийна борса - какво, как и кога".

На този етап още няма избран модел на либерализацията, който да покаже как ще се покриват разходите за дългосрочните договори и специалните цени. За това се очаква докладът на Световната банка по договора, сключен с Българския енергиен холдинг през август.

Едно е ясно обаче - пазарът ще даде справедливата цена. Дали тя ще е по-висока или по-ниска от сегашната е трудно да се оцени отсега, но тя ще е реалната, коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя посочи, че опитът в други държави, защото България е една от последните в ЕС, които пристъпват към освобождаване на пазара, показва, че цените първоначално скачат, но след това конкуренцията ги сваля дори под нивото, при което е започнала либерализацията.

За битовите потребители реалната либерализация на българския енергиен пазар може да се очаква най-рано през март 2016 година, обясни още енергийният министър.

По отношение на сроковете за старта на ениргийната борса не са необходими нови законодателни промени, но трябват нови правила за търговия с енергия. Очаква се Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да ги изготви до седмици, както е обещала.

Очакванията са през ноември да започнат "сухи тренировки" за старта на енергийната борса. От оператора - Българска независима енергийна борса (БНЕБ), уточниха, че реалният старт на търговията е планиран за 8 декември, а първата реална доставка ще бъде осъществена на 9 декември, защото първо ще започне търговията по схемата "ден напред".

Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ, уточни, че изискванията на Европейската комисия са (Българският енергиен холдинг (БЕХ) да участва с квота на борсата. По този начин ще бъде осигурена ликвидността на енергийната борса, а в момента се водят преговори с Брюксел кои държавни дружества ще участват със задържителните количества.

По време на дискусията търговците на енергия изразиха своите опасения как ще се определят таксите за участие на борсата. Ако са много високи, търговците могат да предпочетат борсите в съседните държави, предупреди Мартин Георгиев от Асоциацията на търговците на енергия в България. Константинов уточни, че до месец размерът на таксите ще стане ясен и той ще бъде разходоориентиран, тоест да компенсира разходите на оператора, но и съобразен с таксите на съседните борси.

Никола Габровски от БНЕБ уточни, че таксата няма да е процент от търгуваното количество енергия, а ще е фиксирана и в нея ще влязат няколко компонента, които ще бъдат дефинирани до края на октомври.

Участници във форума изтъкнаха още като проблем избраният модел на борса без клирингова къща. От БНЕБ обаче бяха категорични, че преобладаващите модели на стоковите пазари с реални физически доставки са именно без клирингова банка, защото тя поставя допълнителни бариери. Този модел е по-прост и по-евтин за реализация, обясниха от оператора.

Банковите гаранции и депозитите ще бъдат достатъчни да се гарантира нормалното функциониране на енергийната борса, а ако има нужда - моделът ще се надгражда, обещаха още от БНЕБ.

Всеки ще може да участва на борсата, стига да има лиценз за търговия с електрическа енергия. Въпросът е доколко ще е удачно физически лица да търгуват директно, посочи още Константинов. Той даде аналогия с възможността физически лица да пазаруват за ежедневните си нужди на стоковата борса.

Плановете предвиждат още и обединение със съседни оператори, сред които и с Румъния като най-напреднал пазар или Турция, при което българските производители няма да имат проблеми с пласмента. Интеграционните процеси обаче може да отнемат години, защото първо трябва да се активизира пазара по схемата "ден напред", а след това да се премине и към ежедневни поръчки.

Реализациата на българската енергийна борса ще стане с посредничеството на оператора Nordpool Spot. БНЕБ ще бъде посредник между участниците и скандинавския оператор, ще извършва мониторинга на подадените оферти, както и финансовия мениджмънт - клиринга и сетълмента на пазара. Българският оператор ще извършва още и пазарния надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Пазаря щял да свали цените.Колкото мобилните оператори свалиха цените толкова и енергийната борса ще свали цени.Поредната залъгалка в очите на наивните.Каква борса какви пет лева.На пазаря са само АЕЦ и ТЕЦ МИ2.Другото задължително се изкупува.Молете се да мека и кратка зимата щото мамата си джаска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Пазаря щял да свали цените.Колкото мобилните оператори свалиха цените толкова и енергийната борса ще свали цени.Поредната залъгалка в очите на наивните.Каква борса какви пет лева.На пазаря са само АЕЦ и ТЕЦ МИ2.Другото задължително се изкупува.Молете се да мека и кратка зимата щото мамата си джаска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 8 години
"Едно е ясно обаче - пазарът ще даде справедливата цена. Дали тя ще е по-висока или по-ниска от сегашната е трудно да се оцени отсега, но тя ще е реалната, коментира енергийният министър Теменужка Петкова.Тя посочи, че опитът в други държави, защото България е една от последните в ЕС, които пристъпват към освобождаване на пазара, показва, че цените първоначално скачат..."ХАХАХАХАХА - колкото се приближава пускането на борсата, толкова по-откровенни стават нашите управници.............аз залагам на скок с 30-40%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още