IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ почти си осигури финансирането за ключов етап от водната реформа

Ведомството е подало проекта по новата програма "Околна среда" за прединвестиционните проучвания

16:34 | 01.10.15 г.
МРРБ почти си осигури финансирането за ключов етап от водната реформа

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) почти си осигури финансирането, необходимо за изработването на регионалните прединвестиционни проучвания за развитието на ВиК инфраструктурата.

Ведомството е подало проект по новата оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В рамките до 90 дни експертите от Управляващия орган на програмата ще извършат оценка на представените документи и заявените данни по проектното предложение.

Проектното предложение е по една от първите обявени процедури от новия програмен период. Кандидатства се на принципа на директното предоставяне. Бюджетът по процедурата е 61,5 млн. лева, а целта е подобряване на инвестиционното планиране и управлението на ВиК отрасъла, посочват от ведомството.

Прединвестиционните проучвания ще идентифицират приоритетните инвестиции във ВиК инфраструктура на регионално ниво за консолидирани райони. Ще се актуализира и стойността на публичните ВиК активи.

Изработването на проучванията е част от ВиК реформата и задължително условие, което Брюксел постави на България, за да финансира инвестициите във ВиК инфраструктурата.

За развитието на ВиК сектора бяха изработени генерални планове. Европейската комисия (ЕК) настоя обаче те да бъдат надградени и да има единен подход при инвестициите във ВиК сектора.

За да стартират инвестициите, водната реформа трябва да приключи, в противен случай ЕК ще спре парите за България за целия сектор. Реформата предвижда на територията на една област да има само един воден оператор, контролиран от асоциация, в която участват и общините.

ВиК дружествата ще са и бенефициенти по новата програма „Околна среда“, а не местните администрации.

МРРБ обяви в края на юли обществената поръчка за изработването на прединвестиционни проучвания за 14 области. Очаква се изпълнителите да бъдат избрани до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още