IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедури за 1 млрд. лв. ще бъдат обявени до края на годината по ОПОС

Предвижда се до края на годината процедурите да станат 15

15:09 | 26.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Процедури за 1 млрд. лв. ще бъдат обявени до края на годината по ОПОС

До края на годината обявените процедури по оперативна програма "Околна среда"  (ОПОС) 2014-2020 г. ще достигнат 1 млрд. лева.

Това каза на семинар за журналисти във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Предвижда се до края на годината процедурите да станат 15, а общата им стойност представлява една трета от парите по програмата, отбеляза ръководителят на Управляващия орган на ОПОС Яна Георгиева.

В началото на октомври предстои определяне на критериите за седем от поканите за проектни предложения. Сред тях са проектът за управление на водите в реално време, за определяне на морските защитени територии и за изграждането на шест центъра в страната за борба с пожари и бедствия. Стойността на седемте процедури е 324 млн. лева.

Министърът отбеляза, че при преговорите с ЕК за приоритетна ос "Води" в ОПОС е договорено изпълнението на три типа ранни проекти - с готовност за реализация, макар да не е осъществена ВиК реформата.  Тя се ръководи от МРРБ и осъществяването й е условие за отпускането на средствата по програмата. 

Сред договорените за осъществяване проекти са четирите големи - на Добрич, Пловдив, Плевен с Долна Митрополия и Асеновград.

Финансиране ще има и за т.нар. фазирани проекти, части от които са прехвърлени за финансиране от стария програмен период.

Изпълнение ще започне и за още пет ВиК проекта - избрани от експертите на ДЖАСПЪРС, измежду 14, отговарящи на нужните условия. Всички те са за населени места с над 10 хиляди жители, съответстват на екологичното законодателство, разположени са на територия, която се обслужва от един ВиК оператор, отговарят на стратегията за ВиК реформата, имат техническа готовност и са преминали всички фази на подготовка.

Бенефициенти ще са общините, а финансирането ще е до 700 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още