IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискови са 13 проекта по програма "Околна среда" 2007-2013*

Строителните дейности трябва да приключат до 31 октомври

12:13 | 26.09.15 г.
Рискови са 13 проекта по програма "Околна среда" 2007-2013*

Рискови са 11 водни проекта по оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г. (ОПОС), както и два проекта по ос "Отпадъци" на програмата. Това коментираха на семинар във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и ръководителят на Управляващия орган на ОПОС Яна Георгиева, предаде БТА. 

Физическото изпълнение на проектите трябва да приключи до 31 октомври т. г.

„Имаме притеснения за 11 проекта в сектор "Води", които сме определили като рискови, коментира Яна Георгиева. Те ще бъдат предложени за фазиране - т. е. прехвърляне на част от изпълнението им за финансиране в следващия програмен период на ОПОС. Сред тях са проектите на Банско, Белене, Шумен, Ямбол, Раднево, Тервел, Видин, Враца и Силистра“, каза тя.

В сектор „Отпадъци“ рискови са проектите в Бяла, Русенско и Разлог, но там няма възможност за фазиране на проектите, посочи министър Ивелина Василева. Ако проектите не могат да приключат в установения срок, общините ще трябва да търсят други начини за финансирането им.

В отговор на журналистически въпроси екоминистърът отбеляза, че възможен източник за финансиране за тях е Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към екоминистерството или такса "смет". От ПУДООС се финансира изграждането на депото в Пазарджик.

Според Ивелина Василева доскоро е имало риск и за проекта на Ямбол, но вече се очаква работата да приключи в срок.

В Разлог също са напреднали доста строителните дейности на терен, при мобилизация е възможно работата да приключи  навреме.

"Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г. се движи със силни темпове, има предпоставки за изцяло усвояване на ресурса по бюджета на програмата", смята Ивелина Василева.

Към 24 септември са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 4,136 млрд. лева или 121,56 на сто от общия размер на средствата по програмата, съобщи Яна Георгиева.

Плащанията по вече сключените договори са в размер на над 3,178 млрд. лева или 93,39 на сто от общия ресурс на програмата, с включените аванси. Плащанията без включи аванси са 2,169 млрд. лева или 63,74 на сто от общия ресурс на програмата, посочи тя.

Успешно са изпълнени 218 проекта с усвоени 429 млн. лева. Все още се изпълняват 226 проекта по програмата.

По приоритетна ос "Води" са изградени нови 27 пречиствателни станции, а други 13 са реконструирани. Към момента са изградени 2516 км канализация и водопровод.

Най-голямата инвестиция по ОПОС е заводът за третиране на отпадъците на София, с депо и две компостиращи инсталации, с работата на които количеството депонирани отпадъци ще намалее до 70 пъти.

По програмата за столицата са купени 126 модерни автобуса и 10 метровлака.

Купени са и 100 нови тролейбуса за градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен, както и техника за гасене на пожари.
 

*Новината е допълнена в 14.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още