IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците у нас ще могат да търсят работа, докато получат международна закрила

Парламентът прие окончателното промени в Закона за убежището и бежанците

17:01 | 02.10.15 г. 1
Бежанците у нас ще могат да търсят работа, докато получат международна закрила

Бежанците в България ще имат право да си търсят работа, докато получат решение за международна закрила. Това реши парламентът, като прие окончателно промени в Закона за убежището и бежанците.

В закона беше записано, че чужденец, търсещ закрила, има право на достъп до пазара на труда, ако производството не приключи до три месеца от подаването на молбата му за международна закрила поради независещи от него причини, съобщи БНР.

Депутати от Патриотичния фронт и Атака възразиха срещу това право.

„Този чужденец, който е дошъл в България, не може само защото се обявява за болен или принадлежащ към някаква уязвима група, автоматично да получава статут“, възрази депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров.

„Не може човек, който не е получил статут, да се хване за фондовете, които го обучават и му дават възможност за професии, защото това са фондове за нас, българите. Ако Европа финансира някакъв фонд специално за тях, да, но в никакъв случай те не трябва да точат българските фондове“, посочи Димитров.

Срещу даването на това право се обяви и Николай Александров от Атака. „Вие уреждате именно такива центрове или т.нар. "горещи точки", където веднъж пристигнали в България, ние запазваме стария статут, но даваме възможност и за нов статут, и за международна закрила“, каза той.

Промените в закона дефинират понятието "международна закрила", което включва статут на бежанец и хуманитарен статут, допълва БТА. В закона се посочва, че закрилата, която България предоставя на чужденци, включва убежище, международна закрила и временна закрила.

Временната закрила ще се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на държавата, и които не могат по тези причини да се завърнат там.

Министерският съвет ще предоставя временна закрила, въведена с решение на Съвета на Европейския съюз. Срокът й също ще бъде определен с решение на Съвета.

Според приетите текстове на чужденците с предоставено убежище или международна закрила ще се предлага сключване на споразумение за интеграция, в което ще се определят техните права и задължения, както и тези на съответните държавни или общински органи.

При получаване на молба от чужденец за предоставяне на закрила компетентните органи задължително ще трябва да изискват писмено становище от ДАНС.

Темата за бежанската вълна може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
И бежанците щр ги уредят и ***. Българите ли!? Ами те ще плащат. Ако не могат да се пръждосват в чужбина да събират пари! :))))http://blagoevgrad.topnovini.bg/node/632316"Дипломати от посолството на Съединените американски щати у нас посетиха ромите в квартал "Кремиковци" край Гърмен днес, съобщи Нова телевизия. Те огледаха гетото и видяха в какви условия живеят те след събарянето на незаконните и къщи. Те бяха разрушени на два етапа - през юни и през септември...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още