IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинските съвети ще могат да предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха

Парламентът прие на първо четене законови промени за ограничаване на вредното въздействие на битовото отопление и транспорта

15:36 | 06.10.15 г.
Общинските съвети ще могат да предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха

Парламентът прие на първо четене законови промени за ограничаване на вредното въздействие на битовото отопление и транспорта върху атмосферния въздух в градовете. Измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух бяха приети единодушно с 87 гласа "за", съобщи БТА.

С промените се дава възможност на общинските съвети да могат да приемат следните мерки за намаляване на замърсяването на въздуха: да създават зони с ниски емисии на вредни вещества, да ограничават употребата на определени видове горива за битово отопление от населението, да ограничават движението на автомобили. Според измененията "зона с ниски емисии на вредни вещества" е част от територията на общината, в която са въведени ограничения за определени дейности с цел намаляване на замърсяването на въздуха.

С промените в закона се създава правна възможност за налагане на санкции на кметове и длъжностни лица при неспазване на задълженията за разработване на общинските програми за чистота на въздуха, при неизпълнение на заложените в тях мерки или за неизпълнение на указания от министъра на околната среда. Със законодателните изменения се определят редът и лицата, които ще налагат тези санкции.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева представи пред депутатите очакваните резултати от приемането на измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Сред тях са хармонизиране на националното законодателство с европейското, предприемане на допълнителни мерки от общинските власти за намаляване на замърсяването на въздуха и прекратяване на опасността процедурата за нарушение срещу България за наднормено съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) да премине в съдебна фаза.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още