fallback

Общинските съвети ще могат да предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха

Парламентът прие на първо четене законови промени за ограничаване на вредното въздействие на битовото отопление и транспорта

15:36 | 06.10.15 г.

Парламентът прие на първо четене законови промени за ограничаване на вредното въздействие на битовото отопление и транспорта върху атмосферния въздух в градовете. Измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух бяха приети единодушно с 87 гласа "за", съобщи БТА.

С промените се дава възможност на общинските съвети да могат да приемат следните мерки за намаляване на замърсяването на въздуха: да създават зони с ниски емисии на вредни вещества, да ограничават употребата на определени видове горива за битово отопление от населението, да ограничават движението на автомобили. Според измененията "зона с ниски емисии на вредни вещества" е част от територията на общината, в която са въведени ограничения за определени дейности с цел намаляване на замърсяването на въздуха.

С промените в закона се създава правна възможност за налагане на санкции на кметове и длъжностни лица при неспазване на задълженията за разработване на общинските програми за чистота на въздуха, при неизпълнение на заложените в тях мерки или за неизпълнение на указания от министъра на околната среда. Със законодателните изменения се определят редът и лицата, които ще налагат тези санкции.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева представи пред депутатите очакваните резултати от приемането на измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Сред тях са хармонизиране на националното законодателство с европейското, предприемане на допълнителни мерки от общинските власти за намаляване на замърсяването на въздуха и прекратяване на опасността процедурата за нарушение срещу България за наднормено съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) да премине в съдебна фаза.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 09.09.22 г.
fallback