IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненчев получи мандат да подпише с Полша за ремонт на МиГ-овете

Последната дума за ремонта ще има Народното събрание

16:14 | 07.10.15 г.
Ненчев получи мандат да подпише с Полша за ремонт на МиГ-овете

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Николай Ненчев за подписване на междуправителствено споразумение с Полша за ремонт на МиГ-29, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

На закрито заседание на Министерския съвет днес Николай Ненчев е внесъл за разглеждане и одобрение проект на споразумението.

Полша е единствената държава, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети МиГ-29 в рамките на ЕС и НАТО, показало предварително проучване на МО.

Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29, като предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години.

Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението.

В документа се уточняват и детайли - начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава.

След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от МС за ратификация в Народното събрание.

Подготовката за сключването на споразумението с Полша за ремонт на МиГ-29 започна през февруари 2015 г. след посещението на българска делегация, водена от министър Ненчев.

Преди дни той отрече опасенията на БСП, че Полша няма лиценз за ремонт на нашите самолети и увери, че няма никаква опасност да се стигне до съдебна сага, каквато предвиди социалистът Атанас Мерджанов.

Министърът се надява и на нов изтребител за авиацията ни, макар от думи на финансовия министър Владислав Горанов да стана ясно, че пари за това няма.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още