fallback

Домусчиев: Развалянето на договорите с "американските" централи е невъзможно

Идеята за национализация на мощностите е на БСК, посочи председателят на КРИБ

10:10 | 15.10.15 г. 5

Развалянето на договорите с инвеститорите в двете т. нар. "американски централи" в Маришкия басейн е законово невъзможно в момента, призна в ефира на „Нова телевизия“ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той обаче допълни, че има подкрепата на вицепремиера Томислав Дончев за прокарването на промени в законодателството, които като цяло да подкрепят енергетиката.

Липсата на основание за развалянето на договорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал пък е накарала работодателските организации да се обърнат към ЕК с искане да се произнесе дали има нерегламентирана държавна помощ при сключването им.

По изчисленията на Домусчиев само двете централи увеличават разходите на НЕК с 333 млн. лева на година. От 38 лева такса „Задължения към обществото“, 24,50 лева се падат на тях, допълни още той.

Председателят на КРИБ посочи още, че идеята за изкупуването на инвестицията от страна на държавата е на БСК. На този етап от Министерството на енергетиката са категорично против тази мярка

Неговото лично мнение е, че това не трябва да се случва, договорите не трябва да бъдат разваляни, но държавата трябва да спре да ги субсидира. „Включително и парите да бъдат върнати за периода, в който са били използвани“, допълни още председателят на КРИБ.

Той обясни, че БСК не са настоявали за „национализацията“ на двете централи, а са посочили мярката като възможност в процеса на преговорите с инвеститорите да бъдат търсени форми, за да бъде защитен интересът на потребителите.

Домусчиев повтори тезата си, изказана след срещата с ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вчера, че от години в енергетиката има узаконен грабеж чрез подписването на договорите за двете „американски“ централи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
fallback