IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Одържавяването на американските централи е неприемливо

Представената от бизнеса пътна карта съдържа мерки, по които тепърва предстои сериозен дебат, каза енергийният министър

11:01 | 08.10.15 г. 6
Т. Петкова: Одържавяването на американските централи е неприемливо

Идеята държавата да изкупи акциите на двете "американски" централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал, е неприемлива. Тя се обсъжда от известно време в сектора, но не е одобрявана от Министерството на енергетиката и Министерския съвет.

Това коментира пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова по повод представената от бизнеса Пътна карта за спасяването на българската енергетика.

„Българската държава, Националната електрическа компания (НЕК), нямат средства да придобият тези акции“, посочи още тя и допълни, че българската държава няма акции в AES Гълъбово, но чрез НЕК притежава 27% от капитала на КонтурГлобал.

Припомняме, че в сряда четирите национално представени работодателски организации – БСК, КРИБ, БТПП и АИКБ, изпратиха съобщение до медиите за постигнати договорки с властите по време на среща, провела се на 1 октомври. Според него е било постигнато съгласие да се намери инвеститор, с когото да се проведат преговори за изкупуване на акциите на двете централи.

Енергийният министър беше категорична, че до такова решение по време на срещата не е било достигнато. В представената от бизнеса пътна карта има мерки, с които правителството и Министерството на енергетиката са съгласни – пълната либерализация на енергийния пазар, ускорената газификация и определянето на понятието енергийно бедни домакинства и начините за тяхното подпомагане.

Неприемливи обаче са решения като фалит на Националната електрическа компания (НЕК) и одържавяването на двете централи. Петкова посочи, че НЕК е буфер в енергетиката и обира всички негативи от дългосрочните договори. Нейният фалит ще означава тежестта само да бъде прехвърлена към друго дружество и задълженията й ще останат.

Енергийният министър призова и за „премерени и добре премислени“ действия около американските централи, защото те са базови мощности за енергетиката ни и без тях електроенергийната система на страната не може да съществува, особено през зимния сезон, тъй като двете централи са и студен резерв.

С постановление на ДАНС мощностите са част от националната ни сигурност, посочи още Петкова.

Идеята на бизнеса е чрез изкупуване на инвестицията да бъдат елиминирани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от двете централи, обясни още енергийният министър.

Припомняме, че двете централи бяха изградени по силата на договор за експлоатация и след това предаване на мощностите на държавата. Това ще стане през 2026 година за AES Гълъбово и през 2024 година за КонтурГлобал. За да насърчи инвеститорите, държавата предложи и преференциалните условия при изкупуването на произведената електрическа енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
А за одържавяването на Лукойл, не се сещат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
мам те американски ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
мам те американски ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
FNM
преди 8 години
Естествено, че ще е неприемливо.С национализации далеч няма да стигнем!Сравнително простичко е - осигуряване върховенство на закона, малка административна тежест за бизнеса, значително намаляване на корупцията при обществените поръчки, ускорено развитие на инфраструктурата и решително подобряване особено във висшето образование. Ако тези неща нашето болно общество съумее да наложи, то ще има добра перспектива. В противен случай задължително ще си изпратим децата в чужбина, за да могат да живеят в общества, които в приемлива степен уважават правилата и съответно по тази причина са богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
observer-ALL
преди 8 години
Въобще е неприемливо държавата да печели от нещо, май. Всичко що е печелившо се продаде, раздаде на концесии. После Бойко се оплаква, че няма пари за това и онова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още