IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Липсва адекватна методология за определяне на енергийната бедност

Подпомагане на бедните домакинства през цената на тока е грешно и изкривено, смята икономистът

12:41 | 15.06.15 г. 3
К. Стайков: Липсва адекватна методология за определяне на енергийната бедност

Доклад на Световната банка определя 61% от българските домакинства като „енергийно бедни”. Анализът се базира на методика в Закона за топли домове и енергийна икономия във Великобритания, според която за енергийно бедни се признават семействата, които отделят повече от 10% от доходите си за енергия – топлинна или електроенергия.

Икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков обаче е категоричен – директното преписване на тази методика не е правилно. Във Великобритания повечето домакинства са газифицирани и разходите за отопление не са толкова различни. У нас обаче различните домакинства използват различни методи за отопление – топлофикация, на дърва или с ток.

Освен това и британците също са променили правилата за определяне на енергийната бедност. Там вече се гледат средните разходи за енергия в цялата страна, като за бедни се смятат домакинствата, на които им остават доходи под линията на бедността след заплащането на сметките. 

Стайков посочи, че е необходимо изработването на методология, отговаряща на ситуацията на българския пазар, да се направи анализ каква е причината за проблемите на домакинствата да си платят сметките за енергия и едва след това да се определят методите за подпомагането им.

По време на представяне на доклад на ИПИ за потреблението на електроенергията Стайков посочи, че в момента у нас не се прави разлика между енергийна и подоходна бедност. „Ако едно домакинство има месечен доход от 3 хил. лева и сметки за енергия от над 300 лева, то енергийно бедно ли е?”, коментира той.

Според него трябва да се изготвят мерки за подпомагане на домакинствата, които наистина не могат да си платят сметката, а не това да става по принцип и през цената на тока. Той посочи още, че определянето на по-ниска цена на електричеството на регулирания пазар именно в името да бъдат подпомогнати енергийно бедните потребители е грешно и изкривено.

По тази причина например у нас делът на домакинствата, които се отопляват с електроенергия, е толкова висок - сметките са по-ниски, отколкото при отопление с топлофикация. В същото време обаче коефициентът на полезно действие при отопление с електроенергия е най-нисък и съответно това отопление е най-неефективното.

От института са стигнали и до извода, че в условията на криза бизнесът повишава своята енергийна ефективност и донякъде на това се дължи намаляването на потреблението от индустрията. За домакинствата обаче тенденцията е обратна – в годините на криза потреблението на електроенергия за бита расте.

На базата на изследване за територията на EVN България от ИПИ смятат, че енергийно бедните са около 25%, а не 61%. Стайков направи уточнението, че в региона температурите са по-високи, тоест разходите за електроенергия са по-ниски, но според него данните и за ЧЕЗ България и Енерго Про няма да бъдат много по-различни.

Според изводите на ИПИ нужна е дългосрочна стратегия за развитието на енергийния сектор и компаниите на пазара да могат да прогнозират разходите си. В тази връзка Калоян Стайков критикува забавянето на приемането на наредбата за подпомагане на големите индустриални потребители, преди Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да изготви своето ценово предложение.

Все още не е ясно кой какви отстъпки ще получи, а за да има буфер в ценовото решение, както твърди председателят на КЕВР, цените са били определени малко по-високи, обясни Стайков.

Той обаче е категоричен, че буфер няма и предложените цени са по-близки до реалните, но все още по-ниски от необходимото. Той прогнозира, че при това положение ще се трупа нов дефицит в Националната електрическа компания (НЕК).

Икономистът припомни още, че 99% от предприятията у нас са малки и средни и голяма част от тях вероятно няма да се възползват от облекченията в чаканата наредба за облекчаване на бизнеса. Според него това ще се отрази по два начина – или тези компании ще се опитат да повишат приходите си, тоест да повишат цената на стоките и услугите, или да съкратят разходи – уволнения на работници или намаляване на заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Икономиката сложна и социална наука, която изучава производството, разпределението, търговията и потреблението на стоки и услуги.Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява много добре - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684НО КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система ''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Проф.д.ик.н.Иван Ангелов - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-BalgariyaСредното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти - http://bg.theglobaleconomy.com/rankings/personal_income_tax_rate/Тези в ЕС са КОМУНИСТИ или ГЛУПАВИ щом имат такива данъци - явно ние сме *** и трябва да се осъзнае цената на неравенството до какво води и проф. Пикети го доказа и прпф.Стиглиц в книгата ''Цената на неравенството'' и в Давос(2014г) св.икономисти бяха категорични ,и МВФ го проумя - http://***.dw.de/новите-прозрения-на-мвф/a-17488238Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция - по данни на Евростат за 2010 г. страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) - естествено това не е точен критерий защото финансовата ''индустрия'' влиза във БВП.Още факти ''за производството на продукция за 1000 долара в България се изразходват 2.6 тона условен петролен еквивалент, в Естония е 0.4 т, в Хърватска - 0.5 т, Латвия - 0.5 т, Унгария - 0.6 т, Полша - 0.7 т, Чехия 0.8 т '' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/prognosis2020/016Chapter14.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още