IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийна бедност, или когато 10% от доходите отиват за енергия

Европейските депутати гласуваха резолюция относно подготвената от ЕК Енергийна пътна карта до 2050 година

15:35 | 15.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергийна бедност, или когато 10% от доходите отиват за енергия

Енергийната бедност е положение, при което повече от 10% от бюджета на домакинствата се изразходва за енергия. Това приеха европейските депутати, като гласуваха резолюция за Енергийната пътна карта до 2050 година, изготвена от Европейската комисия. 

За първи път пътната карта се занимава със социалното измерение на енергийните проблеми, става ясно от отчета за свършеното по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. 

В документа е записано, че държавите от ЕС трябва да обърнат внимание на проблемите на уязвимите домакинства с ниски доходи, които са най-силно засегнати от поскъпването на електрическата и топлинна енергия. Същевременно обаче се припомня, че енергийната ефективност и оптимизирането на производството и употребата на топлинна енергия са в основата на намаляването на сметките.

Енергийната пътна карта отбелязва още и необходимостта от прозрачност при определянето на цените на енергията, както и информирането на потребителите по отношение на ценообразуването - проблем, който е много актуален в този момент за българските потребители. 

В резолюцията си европейските депутати призоваха ЕК да потърси начини за съчетаване на „висок дял възобновяеми енергийни източници и висока енергийна ефективност“, което би довело до инвестиционна сигурност.

Отчетено е още нарастващото използване на възобновяеми източници на енергия, енергийната ефективност и енергийната инфраструктура, включително интелигентните мрежи. Това е удовлетворяващо за всички участници, особено когато вариантите се определят от пазара, заявяват депутатите.

Енергийната пътна карта очертава стратегиите на ЕС в сектора за постигане на енергийна система без въглеродни емисии, сред които са намаляване на енергийното потребление и опазването на околната среда и ограничаването на недостатъците на енергийния пазар, но отчитайки и енергийната зависимост на страните от общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
HLEBARIAT
преди 11 години
десет процента ??! та тези домакинства трябва да са с 2000 -3000 лв доходи ,а какво ще каже ЕК за 70 - 80 процента от доходите на българите за ток и останалото .....ами горивата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още