IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще проучи възможности за изкупуване на "американските" централи

До дни се очаква доклад за изграждането и дейността на ВЕИ-централите

17:30 | 07.10.15 г. 1
Държавата ще проучи възможности за изкупуване на "американските" централи

Министерството на енергетиката ще проведе среща с потенциален инвеститор, за да се проучат възможностите държавата да предложи за изкупуване инвестицията в AES Гълъбово (ТЕЦ „Марица Изток” 1) и КонтурГлобал (ТЕЦ „Марица изток 3“).

Това решение е било взето по време на среща между национално представените работодателски организации, вицепремиера Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Разговорите са се провели на 1 октомври, но за тях става ясно едва днес след съобщение на четирите бизнес организации. Обяснението за забавянето е късното получаване на протокола от срещата. Основната тема на разговорите е било предложението на бизнеса за Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката, която съдържа 32 мерки.  

На потенциалния инвеститор в централите ще бъде предоставено правото за изграждане на нов далекопровод и/или да му се осигури достъп до съществуващия далекопровод за директен износ, става ясно още от съобщението.

Припомняме, че двете централи бяха изградени с презумпцията след 15 години експлоатация да бъдат предадени на държавата. За този период инвеститорите получават преференциални цени, които стимулираха инвестициите в проектите.

За AES Гълъбово срокът за експлоатация изтича през 2026 година, а за КонтурГлобал - 2024 година. 

По време на срещата е станало ясно и че се проучват възможностите за прехвърляне на част от активите (публична държавна собственост) на „Цанков камък“ в патримониума на съответните държавни институции, както и за търсене на подходящи инвеститори, които да трансформират пасивите на НЕК от АЕЦ „Белене“ в активи. 

Страните обаче не са успели да намерят решение за налагане на таксата „Задължения към обществото” при износа на електроенергия.

Доклад, съдържащ пълен анализ на дейността и изграждането на ВЕИ-централи, ще бъде изготвен до 15 октомври. Работна група ще провери и работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) относно изготвянето на методология за ценообразуване в сектора на електроенергетиката.

До дни ще бъде готов и доклад на работна група за ускорена газификация на България, са информирали властите представителите на бизнеса. Предвижда се грантово финансиране и възможности за нисколихвен кредит за дофинансиране на сумата за газификация. За газохранилището в Чирен до дни ще бъдат започнати проучвателните сондажи за разширяване на капацитета на хранилището.

Фалит на Националната електрическа компания (НЕК) не е решение на кризата в енергетиката, са уверили представителите на централната власт. Компанията е страна по договори и нейният банкрут ще усложни обстановката, са обяснили те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
gri_katia
преди 8 години
Толкова ли станаха неизгодни, та да ги изкупува държавата?...От къде ли е тази идея?А като му дойде времето (след поправка в законите), ще ги праватизират за левче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още