IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР не е запозната със сигналите на работодателите до прокуратурата

Регулаторът очаква становище на ЕК относно подозренията за нерегламентирана държавна помощ за американските централи

11:44 | 07.10.15 г. 2
КЕВР не е запозната със сигналите на работодателите до прокуратурата

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е запозната със сигналите, които национално признатите работодателски организации внесоха в прокуратурата в края на септември. Председателят на регулатора Иван Иванов посочи пред журналисти днес, че няма да коментира внесените от бизнеса обвинения, насочени към Комисията, защото по тях вече се водят активни действия от страна на органите.

Припомняме, че четирите работодателски организации - БСК, КРИБ, БТПП и АИКБ, сезираха прокуратурата относно нарушения на фотоволтаични централи, произвеждали електричество през нощта или присъединени към мрежата, още преди да бъдат изградени. Бизнесът съобщи и за нередности по отношение на договорите с т.нар "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Според председателя на КРИБ Кирил Домусчиев има и промяна в клаузата "експлоатирай и предай", според която двете централи ще станат собственост на държавата след изтичането на договорите за изкупуване на енергията. За AES Гълъбово срокът е 2026 година, а за КонтурГлобал - 2024 година.

Иванов беше категоричен, че не е запознат с подобна промяна в договорите. "Цитирайте ми точната клауза и ще я коментирам", каза той в отговор на въпрос на Investor.bg.

Що се отнася до това дали сключените договори с двата инвеститора представляват нерегламентирана държавна помощ, единственият орган, който има правомощия да се произнесе за това, е Европейската комисия, категоричен беше Иванов.

"Не може не само регулаторът, но и българските съдилища да се произнасят по този повод, съгласно Договора за функциониране на ЕС", категоричен беше Иванов. Той прогнозира, че до края на годината ще има решение на европейския регулатор по казуса, подаден от българските органи още преди година, но призна и че няма краен срок за подобно становище.

Представителите на бизнеса поискаха още и оставката на председателя на регулатора, както и внесоха в прокуратурата сигнал за нарушение при взимане на решение на КЕВР относно изчисляването на произведената електроенергия от фотоволтаични централи.

Въпросът за исканата оставка Иванов препрати към Народното събрание, което според процедурата избира и освобождават състава на енергийния регулатор. Обвиненията срещу КЕВР остави без коментар с мотива, че те са обект на разследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
jorkata_investor
преди 8 години
Каква е връзката на това със статията. Тук в крайна сметка нещата са ясни. Определени кръгове - "енергийната мафия" краде все повече на гърба на бизнеса, който се конкурира на световните пазари и вместо ти да получиш бонус или увеличение на заплатата, една дузина хора ще разпределят голяма пачка мангизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Десните вярват, че лошото носи добро. Че когато лошият стане достатъчно? богат, той ще помогне за развитие на справедливостта и благоденствието на всички. Демек оправдават кражбите и корупцията, и експлоатацията. На прав поглед изглежда логично да е така, и на ЗАПАД да са достигнали така по този начин СОЦИАЛНАТА СИ държава. Но защо хиляди години не се е стигало до социална държава, а едва чрез марксистките идеи и борби се стига до социалната държава. И най-силните синдикати са на ЗАПАД, с най-силни синдикати и ограничения на ДЯСНОТО - ОЛИГАРХИЯТА. Първата световна война ражда социализмът, заради появата на ненаемната армия и нуждата от лечение и пенсиониране на войниците. Втората световна е за да убие социализмът и социалната държава, тоест да върне капитализмът и статуквото - каквото е бил преди Първата световна. Десните консерваторите смятат че моралът е въпрос на традиции. Новите десни неолибералите, смятат че моралът е въпрос на изгода - на лична изгода. И ако се изпикаеш близо до гроздето на дядо си, и то се опръска с урина, и никой от купувачите не разбере, то няма проблем. Християнството смята че моралът е да правиш това което искаш да ти правят и да не правиш това което искаш да не ти правят. Левите движения смятат че морално е това което не вреди и е полезно за всички, и добавят правила - свобода, равенство и братство. Братство значи семейство, а в семейството има взаимопомощ и разбирателство - особено ако има свобода и равенство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още