IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът представи на прокуратурата три сигнала за нарушения в енергетиката*

Работодателите съобщиха за нередности при фотоволтаичните централи, американските ТЕЦ-ове и при решение на КЕВР

16:31 | 30.09.15 г. 7
Бизнесът представи на прокуратурата три сигнала за нарушения в енергетиката*

Три са сигналите за нарушения, които представиха днес четирите национално представени работодателски организации (БКС, БТТП, АИКБ и КРИБ) пред главния прокурор. Те са свързани с фотоволтаичните централи, т. нар. американски ТЕЦ-ове и за нарушения, извършени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщават от работодателските организации.

От бизнеса не уточняват какъв е източникът на техните сигнали. По отношение на фотоволтаичните централи те уведомяват прокуратурата за нарушения, свързани с работата на съоръженията през нощта и за изкупуване на електрическата енергия от централи, които още не са били въведени в експлоатация.

Работодателите повдигат и въпроса за собствеността на дружествата, които управляват такива централи, и изразяват своите опасения, че може да има конфликт на интереси при вземането на решения за сектора от различни институции.

Липсва прозрачност относно собствеността на проектните компании и при сключването на договорите за AES Гълъбово и КонтурГлобал, посочват още четирите работодателски организации. В своя сигнал до прокуратурата те са посочили, че сключените сделки са неизгодни за държавните енергийни дружества, което води до задължително изкупуване на електрическа енергия. Това е в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС, допълват още представителите на бизнеса.

„Предвид обстоятелството, че първоначалните инвеститори са американски компании, които са подчинени на американското законодателство, национално представените работодателски организации предлагат на прокуратурата да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики“, се казва още в становището на четирите организации, разпратено до медиите.

Що се отнася до нарушенията на КЕВР, в становището са представени опасенията от подмяна на решение на регулатора, касаещо нетното специфично производство на електроенергията от фотоволтаичните централи, с което се облагодетелстват тези централи. 

При внасянето на сигналите председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отбеляза, че само сключваните неблагоприятни договори и анекси с двете американски централи в Маришкия басейн „водят ние да плащаме от джоба си 330 млн. лева – 340 млн. лева на година над пазарната цена“.

Домусчиев сочи и нередности при изграждането на AES Гълъбово (ТЕЦ Марица Изток 1) – оскъпяване на проекта с 300 млн. евро, спрямо началните малко над 1 млрд. евро, както и неизпълнение на първоначално заложените параметри – вместо две турбини от 300 мегавата са изградени две от 200 мегавата.

За КонтурГлобал (ТЕЦ Марица Изток 3) пък планираната инвестиция е била 470 млн. долара, която се „надува до 700 млн. евро“, посочва Домусчиев и допълва, че увеличените инвестиционни разходи всъщност се заплащат от потребителите чрез преференциалните цени.

Работодателите имат сведения и за промяна в договорите с централите, които предвиждат съоръженията да останат за инвеститорите, а не да бъдат прехвърлени на държавата след определен период на експлоатация.

Домусчиев посочва, че договорите с двете централи са подписани от правителството на Иван Костов, а Божидар Данев от БСК допълва, че в последствие има подписани анекси и от правителството на Сергей Станишев. 

* Информацията е допълнена с коментарите на лидерите на работодателските организации при внасянето на сигналите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
hipatiga
преди 8 години
Господа,фактите които описвате почти като професионалисти са известни на регулатора,на министерството на енергетиката,та и на премиера.Известни са и както виждате нищо не се променя.Забележете каква е позицията на работодателите.Спокоен съм,защото те ще намерят решение - те ще принудят и регулатора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
krastev.ippp
преди 8 години
Относно производството на еленергия през нощта:дезинформацията първи я пусна служебния министър Асен Василев, защото държавните служители от НЕК и ЕСО, го бяха подвели/според мен съвсем съзнателно!/. Всъщност се оказа, че 15 малки ФЕЦ-а/със един собственик германец/ при входиране към Регистъра за гаранции в АУЕР са записали наведнъж произведената еленергия за 8 месеца/а не за един! и оттам Министъра изстрелва, че има ФЕЦ които работят по 32-ва часа в денонощие, а реалното производство е 4 часа/денонощие! Никой след това не се извини за дезинформацията...Сега новите "ТОП енергийни експерти" - шеффа на Комисия в НС Валери Симеонов и неговия енергиен оръженосец Гамизов повтарят същата лъжа, а от скоро и назначения за "добре облечен и гелосан бизнесмен" потретва лъжата! Относно купуването на евтина енергия вечер от АЕЦ-а и препродаването и после на преференциална цена също е *** лъжа, защото ФЕЦ-овете имат лимит от 1250 ефект. часа работа на год.Този лимит се стига още през септември...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Родния ни пазар на "зелена енергия" е поредното доказателство, че "социализацията" на цените от един източник за сметка на друг не работи. С цената парното пак имаме същата дилема, субсидиране на цената на парното с тази на тока. Единствения път напред е премахване на зелената субсидия без значение колко фалита ще предизвика това. Слънчевите и вятърните централи реално не създават почти никакви работни места и тази любов на политиците към тях е меко казано "необяснима". Защо не се строят водно-електрически централи, които първо нямат проблем с прекъсване на захранването и излизат в пъти по-евтино от тока от слънце и вятър? В тях далаверата явно не е така голяма, защото комисионни се прибират само веднъж при проектиране и строеж и дотам е келепира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
coder
преди 8 години
Проблема е, че през нощта фотоволтаиците не произвеждат ток, а същевременно продават. Какво продават тогава? Най-вероятно купен ток от друг източник (например АЕЦ-а) ама го продават на цена сякаш е произведен от ВЕИ-то. От тук идва голямата лапачка :). Очевидно за регулатора не е подозрително, че фотоволтаик произвежда през нощта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
potten
преди 8 години
Какво против има бизнеса за изкупуването на енергия от фотоволтаиците през нощта? Няма причина да не се разреши на фотоволтаиците да работят на 24 часов режим и да произвеждат повече екологичен ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още