fallback

Министерството на отбраната очаква засилването на бежанския натиск през зимата

При необходимост ще бъдат включени още военни по границата, каза министърът на отбраната Николай Ненчев

14:12 | 18.10.15 г.

Според очакванията на "Гранична полиция" бежанският натиск ще продължи да се усилва през зимните месеци. По тази причина и Министерството на отбраната има готовност да окаже пълно съдействие при охраната на българо-турската граница и да увеличи числеността на изпратения досега военен контингент.

Това каза пред журналисти в Елхово министърът на отбраната Николай Ненчев. 

Целта на посещението му в региона е да провери на място изпълнението на поставените задачи от военните и спазват ли се изготвените инструкции от Министерството на отбраната. Министърът ще провери и условията, при които работят и почиват униформените.

"Съвместно с гранична полиция ще решим дали е необходимо да увеличим сега ангажираните 120-130 души с военна техника за оказване на логистична подкрепа и участие в съвместни патрули в граничната зона", допълни военният министър.

На въпрос при какви обстоятелства военните могат да употребят сила и огнестрелно оръжие, Ненчев отговори, че това може да стане само в условията на "неизбежна отбрана".

Той поясни, че са изготвени конкретни указания и инструкции за действията на военните. По думите му те трябва "да се придържат строго към вътрешното законодателство, към Международното хуманитарно право и към Устава на ООН".

През тази нощ на българо-турската граница е задържан тежкотоварен камион с нелегални имигранти, съобщи заместник-директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" Елхово Деян Моллов. На Малко Търново е задържан ТИР с румънска регистрация, с турски водач и 31 нелегални мигранти.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 10.09.22 г.
fallback