IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на отбраната очаква засилването на бежанския натиск през зимата

При необходимост ще бъдат включени още военни по границата, каза министърът на отбраната Николай Ненчев

14:12 | 18.10.15 г.
Министерството на отбраната очаква засилването на бежанския натиск през зимата

Според очакванията на "Гранична полиция" бежанският натиск ще продължи да се усилва през зимните месеци. По тази причина и Министерството на отбраната има готовност да окаже пълно съдействие при охраната на българо-турската граница и да увеличи числеността на изпратения досега военен контингент.

Това каза пред журналисти в Елхово министърът на отбраната Николай Ненчев. 

Целта на посещението му в региона е да провери на място изпълнението на поставените задачи от военните и спазват ли се изготвените инструкции от Министерството на отбраната. Министърът ще провери и условията, при които работят и почиват униформените.

"Съвместно с гранична полиция ще решим дали е необходимо да увеличим сега ангажираните 120-130 души с военна техника за оказване на логистична подкрепа и участие в съвместни патрули в граничната зона", допълни военният министър.

На въпрос при какви обстоятелства военните могат да употребят сила и огнестрелно оръжие, Ненчев отговори, че това може да стане само в условията на "неизбежна отбрана".

Той поясни, че са изготвени конкретни указания и инструкции за действията на военните. По думите му те трябва "да се придържат строго към вътрешното законодателство, към Международното хуманитарно право и към Устава на ООН".

През тази нощ на българо-турската граница е задържан тежкотоварен камион с нелегални имигранти, съобщи заместник-директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" Елхово Деян Моллов. На Малко Търново е задържан ТИР с румънска регистрация, с турски водач и 31 нелегални мигранти.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още