IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария затваря границата си с Хърватия

След липсата на решение за защита на гръцките граници, сега Унгария е страната, която защитава външната Шенгенска граница, коментира Будапеща

17:04 | 16.10.15 г. 4
Унгария затваря границата си с Хърватия

От полунощ на 17 октомври Унгария ще затвори границата си с Хърватия, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

По негови думи европейските лидери не са успели да намерят общностно решение относно охраната на гръцките граници и това означава, че Унгария е държавата, която охранява външните граници на Шенген.

Затварянето на границата цели да намали потока от имигранти. Преди месеци Будапеща изгради ограда по границата си със Сърбия, но тази мярка само насочи бежанците към Хърватия по пътя им към Северна Европа.

Сияро обясни още, че в пограничните райони с Хърватия ще бъдат изградени транзитни зони, в които бежанците от Сирия и миграните от други страни ще могат да подават заявления за статут на бежанци.

При това положение потокът може да се насочи или към Словения, или бежанците да останат в Хърватия, пише още Ройтерс. Агенцията вече съобщи, че Словакия подсилва границата си с Унгария с още 50 полицейски служители.

Преди началото на Европейския съвет беше коментирана идеята за общи гръцко-турски гранични патрули в Егейско море. Въпреки натиска Атина категорично се противопостави на това искане. Преди да влезе в заседателната зала премиерът Алексис Ципрас заяви, че Гърция ще си сътрудничи с Турция, но „в светлината на международното право и предприсъединителните споразумения“ с Анкара.

В крайна сметка лидерите на ЕС не излязоха с решение по този казус след първия ден на заседанието си. Днес разговорите трябваше да продължат, но Европейският съвет беше отложен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Ти какво предлагаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
На нас ни стига само една стена, за да има къде да стават рикошети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5roff
преди 8 години
Бабиерата екстрено пътува утре за Турция да целува ръка...проблема обаче се движи на северозапад та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още