IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Турция ще работят заедно за овладяване на бежанската криза

Сумата, която Анкара ще получи, за да задържа бежанци в страната, ще стане ясна в следващите дни

09:29 | 16.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жан-Клод Юнкер (вляво) и Доналд Туск (вдясно) по време на заседанието. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер (вляво) и Доналд Туск (вдясно) по време на заседанието. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и Турция ще работят по съвместен план за овладяване на бежанската криза. Това става ясно от заключенията на срещата на върха на ЕС, която се проведе късно снощи в Брюксел.

Успешното изпълнение на програмата ще допринесе за ускоряване либерализацията на визовия режим за гражданите на Турция, както и на процеса по присъединяване на страната към съюза с оглед постигането на напредък при преговорите.

Напредъкът на програмата ще бъде проверен през пролетта на 2016 г.

На пресконференцията след заседанието председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, коментира, цитиран от пресслужбата на Еврокомисията, че лидерите на държавите членки са взели важни решения, които ще помогнат за осигуряването на външните граници на общността.

Той приветства споразумението за съвместен план за действие между ЕС и Турция, но изрази “предпазлив оптимизъм” за овладяването на миграционната криза.

“Интензивните срещи с турския лидер тук, в Брюксел, в Анкара и в Ню Йорк през последните няколко седмици бяха посветени на една цел: овладяването на миграционните потоци, които влизат в ЕС през Турция. Планът за действие е важна стъпка в тази посока. Както обаче казах в самото начало, споразумението с Турция има смисъл само ако то действително доведе до задържането на бежанци”, коментира Туск.

ЕС ще работи по интегрирана система за управление на границите, които ще надхвърля мандата на Фронтекс. Затова и агенцията ще бъде превърната в по-оперативен орган, обясни още той.

Мандатът на агенцията ще бъде разширен, така че тя да бъде по-активна при опазването на границите, както и да връща у дома нелегални мигранти по собствена инициатива.

Лидерите са дебатирали и бъдещето на регламента от Дъблин, системата за охрана на границите на ЕС и специфичната роля на т.нар. “горещи точки” за идентификация и регистрация на имигранти.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер допълни след заседанието, че ЕС се нуждае от още 2,2 млрд. евро за миграционната криза.

"Главната цел на нашите преговори с Турция е да гарантираме, че бежанците, намиращи се на нейна територия, ще останат там. Втората задача е борбата с престъпните групи, занимаващи се с трафик на хора", поясни той.

Юнкер допълни, че размерът на финансовата помощ, която ще получи Турция, за да задържа бежанци на своя територия, ще бъде определен през следващите дни. Канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи, че се обмисля сумата да е около 3 млрд. евро.

Канцлерът допълни, че Анкара е похарчила около 7 млрд. евро за 2-та млн. бежанци от Сирия, които прие, а е получила външна помощ в размер на само 1 млрд. евро, предава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още