IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилва се натискът Атина да приеме съвместните патрули с Турция в Егейско море

Европейските лидери отново се събират, за да обсъдят бежанската вълна на Стария континент

10:40 | 15.10.15 г.
Засилва се натискът Атина да приеме съвместните патрули с Турция в Егейско море

Лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) се събират по-късно днес (15 октомври), за да обсъдят новите реалности при решаването на бежанския проблем, обхванал общността.

В последното си заседание по темата, провело се в края на септември, беше взето решение за затягане на контрола на външните граници, припомня председателят на Съвета Доналд Туск в писмо, публикувано на сайта на институцията.

Другото важно решение беше насочено към подкрепа на съседните на ЕС страни, сред които и Турция, за решаване на кризата. В изпълнение на тази мярка турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше на посещение в Брюксел, по време на което бяха дискутирани редица мерки, сред които и съвместни патрули между гръцките и турските гранични власти в Егейско море.

Тази мярка обаче ще се окаже една от най-противоречивите, предвид отношенията между двете страни. Атина вече категорично отказа нейното изпълнение. Натискът срещу Гърция да приеме съвместните патрули обаче се засилва в последните часове.

В реч пред Европейския парламент късно снощи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова гръцките власти да преосмислят своята позиция. „Това касае Европа, не гръцко-турските отношения“, каза той. В подобен тон е и изказването на говорителя на германското правителство Щефан Зайберт, който обясни, че са нужни съвместни действия между Гърция и Турция за решаване на проблема, пише "Катимерини". 

Юнкер призова и медиите да престанат да обвиняват ЕС за забавени действия относно тази криза. „Истинската причина е националният егоизъм“, категоричен беше той, пишат от пресцентъра на ЕП. Междувременно и европейските депутати одобриха допълнителни 401,3 млн. евро, които трябва да бъдат разходвани за затягане на границите на ЕС. 

По време на днешното заседание България ще предложи да има единен статут на бежанец в целия ЕС. Позицията ни беше одобрена по време на заседанието на Министерския съвет по-рано тази седмица.

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на своите колеги и опростена схема за усвояването на средствата за бежанците, а релокацията на мигрантите да бъде свързана и с релокацията на средствата. 

Още за бежанската криза можете да прочетете тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още