IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Техническите преговори по газовата връзка с Гърция продължават

Нова тръба ще замести смачканата, която пречи за реализацията на интерконектора с Румъния

17:11 | 20.10.15 г. 2
Техническите преговори по газовата връзка с Гърция продължават

В сряда (21 октомври) в България ще пристигнат технически лица от компанията Poseidon, партньор на "Булгаргаз" в проекта за изграждането на газопровода IGB (газовата връзка между Комотини и Стара Загора).

Това съобщи пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова след церемонията по започване на работата по нов експлоатационен сондаж в газохранилището в Чирен.

По време на разговорите ще бъдат уточнени последните детайли около проекта и ще се върви към подписването на окончателното инвестиционно решение по него. Подписването на този документ беше отлагано на няколко пъти през последните месеци с мотив политическата нестабилност в Гърция.

„Този проект е изключително важен за нас и за цяла Югоизточна Европа”, припомни още Петкова и изрази своята надежда всички проблеми около него да бъдат бързо изчистени и работата да започне.

По отношение на връзката с Румъния процедурата по набирането на нови изпълнители, които да довършат проекта, е приключила, стана ясно от думите на енергийния министър. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” - компанията, която отговаря за реализацията на газовата връзка, Георги Гегов пък посочи, че четири компании са подали документи в новата процедура до края на срока – 16 октомври.

В момента комисия разглежда офертите и надеждите са до няколко седмици да бъде определен и новият изпълнител на проекта. Гегов посочи още, че ще бъде построена изцяло нова тръба по дъното на река Дунав, тоест от компанията се отказват да подменят смачканата тръба, която бавеше довършването на интерконектора.

Капацитетът на новата тръба ще бъде 1,5 млрд. куб. метра природен газ годишно.

И Петкова, и Гегов бяха категорични, че имат уверението на румънската страна, че ще бъде изградена и  компресорна станция на румънския бряг, която ще изравни налягането на газопреносните мрежи на двете държави. Засега такава станция липсва и това означава, че България не може да я ползва за пренос на газ от Румъния, защото налягането на нашата газопреносна система е 54 бара, а на румънската – 27 бара.

Очакванията са интерконекторната връзка да бъде изградена до началото на 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Да ви таковам цензурата ! ...форумни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Като оставим настрана плявата в статията , не остава нищо...някой може ли да каже кога горе долу ще потече газ от "алтернативните" източници. Даже и не питам колко ще струва.Щото форумните *** от типа Ironhorse , вече са на диверсифицирани доставки...на хапчета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още