IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели настояват тристранката да обсъди новия данък "вредни храни"

Според БСК предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-бедните

16:12 | 21.10.15 г. 7
Работодатели настояват тристранката да обсъди новия данък "вредни храни"

За спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) заради предложения данък „Обществено здраве“ настоява Българската стопанска камара (БСК).

Работодателите искат на тристранката да се обсъдят медийно оповестените намерения на министрите на здравеопазването и на спорта за облагане на вредните храни.

Вчера стана ясно, че проектът на Петър Москов и Красен Кралев предвижда данък върху четири групи храни – с големи количества добавени захар, сол, кофеин, както и продуктите с маргарини.

Според БСК предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-бедните, тъй като вследствие на скока на цените на т. нар. „вредни храни“ закономерно ще поскъпнат и останалите хранителни продукти.

Това ще доведе до верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити, очакват работодателите.

Вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. В тази връзка предлаганите промени ще обслужат огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси, се казва в позицията на организацията.

Не се разглежда възможността за намаляването на ДДС за полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти, които не съответстват на нормите (например със забранени за употреба съставки, при измами в етикетирането, използването на овкусители и оцветители над нормите, съставки на база ГМО и др.), пише в становището.

Работодателската организация обръща внимание, че опитът да се определят храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство, като опасни за човешкото здраве, представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия.

Проектът на Закон за данък за обществено здраве е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Колко време тровиха хора с аспартам /поправка/ например. Защо тогава не се сетиха че в много държави на запад беше ЗАБРАНЕНА употребата му? На деца продаваха гадовете и държавата МЪЛЧИ! Не данък а много по строги наказания трябва да има! Щял да им пострада бизнеса...!? Много важно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Колко време тровиха хора с аспартан например. Защо тогава не се сетиха че в много държави на запад беше ЗАБРАНЕНА употребата му? На деца продаваха гадовете и държавата МЪЛЧИ! Не данък а много по строги наказания трябва да има! Щял да им пострада бизнеса...!? Много важно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Според БСК предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-бедните====Значи бедните са едни ....торби с *** които трябва да носят пари!??? Колкото време издържат толкова!? Тровели се ..много важно а!? Няма да им се увеличи разхода за храна ако има държава и тази държава е и ТЯХНА! Не данък а ПЪЛНА забрана трябва да има! Майната му на Евро законодателството! Трови ли хора затвор! То от *** човек вече не знае с какво да се храни. Лъжат на поразия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Ще си сложим гилотина на жълтите павета - да видите вие кон боб яде ли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mnz
преди 8 години
Като нямате хляб, ще ядете пасти, нали?Данъчна политика по балгарски тертип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
potten
преди 8 години
Кога ще ги стигнем Румънците с тяхното намалено ДДС за храни и лекарства?Нали преди 5-6г. искахме да сме отделно от тях за да не ни дърпат назад? А сега май дори и тях не можем да ги настигнем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 8 години
Тоя здравен министър е откровен ***.И много си е повярвал.Вместо да оправи болниците и да увеличи заплатите на лекарите и сестрите той мисли какви нови данъци да наложи.Вдигнете доходите на хората те знаят какво да купуват и какво е здравословно.Много ми е любопитно тоя *** ако има жена с 450 чисто заплата а неговата е 700 чисто и има две деца едното студент в друг град и другото ученик в 10 клас с какво ще ги храни и как ще върже двата края.Тая откачалка никога не е живял с такива пари и не може да си представи как се живее с толкова.Да го видя какво ще яде.Хора разберете че СДС е съюз на Дявола създаден за да ликвидира българския народ който най накрая трябва да се събуди от дългия сън и да хване сопата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още