fallback

Москов: Данък „Обществено здраве” не е за вредни храни, а за здраве

В половината европейски държави има подобни закони "под една или друга форма", заяви здравният министър

09:25 | 27.10.15 г. 10

Данък „Обществено здраве” не е за вредни храни, той е за здраве. Това каза здравният министър Петър Москов пред bTV, като отново защити предложения от Министерството на здравеопазването налог.

„Вредни храни сами по себе си няма, има определени съставки – сол, захар, кофеин и трансмастни киселини, които в определени количества са доказано вредни за здравето и за организма”, посочи Москов. И уточни, че има пряка връзка между начина на хранене и употребата на тези съставки и заболеваемостта, което е доказано от медицинската наука. По думите му има и пряка връзка между данъчна и спортна политика за здравословно хранене, които доказано водят до намаление на потреблението на храни, които съдържат тези вредни съставки.

Припомняме, че миналата седмица министърът на здравеопазването Петър Москов пусна законопроект, според който четири групи вредни храни ще бъдат обложени с новия данък „Обществено здраве“.

Москов подчерта, че при облагането на вредните храни не става въпрос за облагане на такива от първа необходимост, тези, които нямат заместител – месо, хляб, мляко. „Говорим за храни, без които можем и които със сигурност водят до проблеми със здравето ни”, каза министърът. 

В половината европейски държави има подобни закони „под една или друга форма”, уточни още Москов и допълни, че въвеждането на такова облагане винаги е съпроводено с агресивно поведение и той е „наясно срещу какво се изправя”. Той обаче коментира, че ситуацията е „абсолютно тревожна”, когато става дума за сърдечно-съдова смъртност, детска заболеваемост, навици за хранене у децата.

В коментар на един от контрааргументите, че ще бъдат обложени бедните хора, Москов попита: „Мислите ли, че бедните консумират чипс и енергийни напитки?”.

Министърът обясни, че данъкът е част от мерки, които защитават българите от това да бъдат клиенти на здравната система. По думите му огромната част от хората, които пропагандират от идеологическа гледна точка против данъка всъщност са говорители на хранително-вкусовата индустрия. За Москов разговорът трябва да се води в диалог с индустрията и тя не трябва да бъде противник на това, защото „целта е да се храним здравословно и да намалим заболеваемостта на нацията”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
fallback