IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарков: Данък "вредни храни" не пълни дупките в бюджета на НЗОК

С данъка ще се облагат "нездравословни", а не "вредни" храни, уточняват от бизнеса

11:03 | 22.10.15 г. 4
Шарков: Данък "вредни храни" не пълни дупките в бюджета на НЗОК

С приходите от планирания данък върху вредните храни няма да се покрива недостигът на средства в бюджета на НЗОК, категоричен беше в ефира на „Нова телевизия“ зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той обясни, че целта на министерството е да се подобри здравето на българите.

„Нашата цел не е да събираме пари, а да подобрим здравето на българските граждани чрез консумацията на продукти, които не съдържат във вредни количества тези вещества като сол, захар и частично хидрогенизираните мазнини“, допълни още Шарков и посочи, че тези вещества са доказано вредни.

Данъкът върху вредните храни е дал много добър ефект в Унгария – с 25% е намаляла консумацията на тези продукти, и нашият проект следва този модел, допълни още зам.-министърът. Голяма част от производителите на храни в Унгария са променили своите рецепти вследствие на този данък и са намалили вредните нива на посочените вещества.

Той уточни, че плановете са с новия налог да се облагат не всички „вредни“ храни, а само тези, които съдържат количества вредни вещества над определените. Хлябът е продукт от основната потребителска кошница и няма да бъде облаган с данъка, каза още Шарков.

Сред целите за въвеждането на новия данък е и подобряването на хранителните навици на децата. Зам.-министърът обърна внимание, че производители „подлъгват“ децата да купуват вредни храни. „Да сте виждали кисело мляко да се продава с играчка?“, коментира още той.

Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, обърна внимание, че не става дума за вредни, а за нездравословни храни. В студиото на "Нова телевизия" тя критикува и начина по представянето на идеята, тъй като бизнесът не е бил представен по време на обсъжданията на проекта.

Преди дни Кукушева посочи, че може да бъде поискана оставката на здравния министър заради новия данък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
sioko
преди 8 години
И какво ще стане сега, бедният българин няма да може да си позволи средно качество стоки, който поне съдържат познати съставки (захар и сол). Сега ще има пари само за ниско качествени стоки, съдържащи всякакви изкуствени, генно-създадени заместители, които ще влязат в ценовата категория на средно-качествените след данъка. Равносметката - още по-болно население. Ей,ще си избиете и малкото останали данъкоплатци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
evraliko
преди 8 години
Имам един въпрос. Защо след като толкова мислят за нашето здраве и вследствие на това уж да ни предпазят, вдигат цените на уж вредни храни, не решат да намалят данъка за полезните храни??? Или полезни няма може би? По тяхната логика нека да ни стимулират да ядем повече плодове например и да свалят данъка за тях. Защо никой не го поиска и не го казва това?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Добре бе, аз искам да знам, кои храни ще се обложат с данък и какво е правилото. Ама тия които съдържат, ама над определен праг, ама хляба няма... С две думи ще си харесаме нещо и ще му натресем данък и после бегай се жалвай че си под прага.Целта ни не е да съберем пари - ХАЙДЕ ДЕ! Ако те хвана да те насиня едно хубаво, ше ти обЯсна после, че целта ми не е да те насия, а да те превъзпитам и поуча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
potten
преди 8 години
Данъкът върху вредните храни има за цел да ни предпази и защити от тяхната употреба. И добре, че става дума реално само за нездравословните храни, защото вредните можем да си ги ядем спокойно. Кеф ти деликатесни млечни продукти на ниски цени, кеф ти кренвирши с животински субпродукти и разложени животински остатъци, там проблем няма, тези неща са си откровено вредни и тях няма да ги облагаме. Там фирмите не бива да се закачат, защото не са случайни.Интересно, защо в държавата с най-ниския жизнен стандарт имаме най-високото ДДС за храни? И допълнително ти натътрузват нови данъци и върху малкото което хората масово могат да си купят? Защото сладките храни сами по себе си не са вредни, вредно е ако прекаляваш с тях. Защо няма необлагаеми прагове на потребление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още