IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев очаква да се решат проблемите с бюлетините за балотажа

Високия дял на невалидните бюлетини вицепремиерът обясни с недостатъчна информационна кампания

09:45 | 29.10.15 г.
Томислав Дончев очаква да се решат проблемите с бюлетините за балотажа

Два пъти получих уверение от печатницата, че проблем с отпечатването на бюлетините за балотажа няма да има, категоричен бе пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев по повод писмото, изпратено от печатницата на БНБ до правителството, в което се посочва, че отпечатването на книжата за гласуване в неделя няма да приключи навреме.

Дончев обясни, че действително е имало такова писмо, получено от ЦИК, в което са се изразили такива съмнения.

"Като причина за това беше забавеният темп на предаване на бюлетини от ОИК. Веднага след заседанието на Министерския съвет организирах среща с ЦИК, печатницата и "Информационно обслужване". Стана ясно, че към средата на вчерашния ден огромната част от бюлетините са предадени, а към края на вчерашния ден са предадени всички", поясни Дончев.

"Много роли упражнявах в последните дни, много от които несвойствени и непряко свързани с ангажиментите, които има правителството за изборите. Ние нито броим бюлетини, нито обявяваме резултати", подчерта вицепремиерът.

Във връзка с високия дял на невалидните бюлетини Дончев коментира, че той е лесно обясним и е в следствие на самата организация. Според него е поради недостатъчното информиране на гражданите как да попълват бюлетините.

"Очевидно има грешки на ниво СИК-ове", добави Дончев.

Той допълни, че гражданите, които счетат, че гласът им не е отчетен и политическите партии, които смятат, че са ощетени, могат да използват правата си по законосъобразен ред.

Четете още за изборите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още